aA
Prancūzijos lietuvių jaunimo sąjunga, praeitų metų lapkričio mėnesį atšventusi savo pirmąjį gimtadienį, ir Prancūzijos lietuvių bendruomenė, jau šešiasdešimt metų veikianti Prancūzijoje, vasario 10-12 dienomis kviečia į "Lietuvių dienas Prancūzijoje". Trijų dienų programoje numatyti jaunų lietuvių kūrėjų koncertai, filmų peržiūros, pristatymai ir diskusijos.
Lietuvių dienos Prancūzijoje
© Organizatorių archyvas

Kaip skelbia organizatoriai, vasario 10-ąją, penktadienį, programą pradės koncertas, kuriame savo kūrinius atliks svečiai iš Vokietijos. Dainininkė Taurinta su grupe pristatys tarptautinį projektą "Susitikimai". Kaip projektą pristato pati atlikėja, tai muzika, kuri “subtiliai susieja džiazo, bliuzo ir improvizacijos elementus su lietuviškomis liaudies dainomis bei savomis kompozicijomis”. Penktadienio programą tęs dainininkės Lina Štalytė, Dominyka Adomaitytė, pianistas Albertas Navickas irViktorijos Gečytės džiazo kvartetas. Visi šie profesonalūs atlikėjai šiuo metu kuria ir dažnai savo koncertus rengia įvairiose Paryžiaus scenose.

Šeštadienio vakaro, vasario 11-osios, įžanga - Indrės Reiponaitės pasakojimas apie projektą "Misija Sibiras". Indrė, "Misija Sibiras 2009" ekspedicijos į Kazachstaną dalyvė, pasidalins savo įspūdžiais, nuveiktais darbais bei labiausiai įstrigusiais įvykiais tiek bandomajame žygyje, tiek pačioje ekspedicijoje. Pagrindinė šeštadienio programa bus skirta lietuviškam kinui. Pirmasis filmas - jaunosios kartos režisieriaus Romo Zabarausko „Porno melodrama“. Šis filmas pasakoja istoriją apie meilės pinklių pavojus ir kovoja prieš "bandymus Lietuvoje įtvirtinti valstybinę homofobiją". Antrasis vakaro filmas bus išrinktas visuotiniu balsavimu internetiniame Prancūzijos lietuvių jaunimo sąjungos puslapyje.

Paskutinioji renginio diena, vasario 12-oji, skirta Vasario 16-osios minėjimui. Ryte bus organizuojama ekskursija po Paryžių, kuri baigsis Švento Augustino bažnyčioje. Ši parapija yra nuolatinė lietuvių bendruomenės susitikimų vieta. Po šventų mišių lietuvių ir prancūzų kalbomis bei ambasadorės Prancūzijoje Jolantos Balčiūnienės sveikinimo Nepriklausomybės dienos proga skambės baigiamasis pirmųjų „Lietuvių dienų Prancūzijoje“ akordas – vokalinės grupės „Zazouira“ bei Indrės Liepuoniūtės ir Rūtos Jozėnaitės koncertas.

Prancūzijos lietuvių jaunimo sąjunga vienija Prancūzijoje įsikūrusį lietuvių jaunimą. Vienas iš sąjungos uždavinių yra burti jaunus lietuvių kūrėjus. "Lietuvių dienos Prancūzijoje" yra pirmasis sąjungos renginys, išimtinai skirtas pristatyti jaunuosius menininkus. Šią idėją planuojama paversti tradicija ir kitais metais vėl visus pakviesti minėti "Lietuvių dienas"!

Daugiau informacijos apie Lietuvių dienas Prancūzijoje rasite čia.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.