aA
Costa Concordia“ kapitonas Francesco Schettino primygtinai tvirtina gavęs kompanijos „Costa Crociere“, kuriai priklauso kruizinis laivas, vadovo nurodymą priplaukti arti salos ir pasveikinti jos gyventojus, praneša guardian.co.uk.
Nuskendęs laivas "Costa Concordia"
Nuskendęs laivas "Costa Concordia"
© AP/Scanpix

Sausio 13 d. kruizinis laivas rėžėsi į povandeninį rifą ir pasviro ant šono prie Džilijo salos, esančios prie Toskanos krantų.

„Pasveikinimas sausio 13 d. buvo suplanuotas dar prieš išplaukiant iš netoli Romos esančio Čivitavekijos uosto“, – cituoja kapitono žodžius teisėjui italų laikraštis „La Repubblica“.

Laivui užplaukus ant povandeninio rifo ir pasvirus, per evakuaciją žuvo mažiausiai 13 žmonių.

Praėjusį sekmadienį apsemtoje laivo dalyje narai rado moters kūną, tad žuvusiųjų padaugėjo. Kapitonui šiuo metu skirtas namų areštas, jis kaltinimas neatsargiu elgesiu, dėl kurio įvyko laivo avarija, ir per anksti palikęs laivą.

F. Schettino teigimu, pasveikinimas buvo suplanuotas savaite anksčiau, tačiau dėl prasto oro jį teko atidėti.

Kapitonas pakartojo tyrėjams, jog kompanijos atstovai primygtinai reikalavo atlikti manevrą, kadangi tai puikus būdas pareklamuoti turistines jos keliones jūra.

Anot jo, „Costa Crociere“ žinojo apie tokių pasveikinimų praktiką visame pasaulyje.

Laivo kapitono pareiškimai prieštarauja „Costa Crociere“ generalinio direktoriaus Piero Luigi Foschi žodžiams.

Praėjusią savaitę pastarasis teigė: „Negaliu paneigti, kad kai kurie kapitonai savo iniciatyva, mums nepranešę, buvo priplaukę per arti sausumos. Tik iki šiol nežinojau, kad atliekami nesaugūs manevrai.“

P. L. Foschi teigimu, kompanija nepatvirtino, nedavė leidimo ir nežinojo, kad kapitonas ketina sausio 13 d. priplaukti per kelis metrus iki Džilijo salos. Jis pabrėžė, jog laivo žurnale buvo parašyta, kad laivas plauks 8 kilometrų (5 mylių) atstumu nuo kranto.

F. Schettino teigė, jog sekdamas kito „Costa Crociere“ kapitono pavydžiu, anksčiau buvo priplaukęs arti Kaprio salos, arti Sorento pakrantės prie Neapolio ir saliutavęs.

Kruizinio laivo keleivių vardu rengianti ieškinį JAV advokatų kontora sako, jog per drąsu teigti, jog kapitonas veikė vien savo nuožiūra.

Po paskutinių F. Schettino pareiškimų sekmadienį „Costa Crociere“ atstovas pasakė, jog kompanija „daugiau nekomentuos jokių vykstančio teisminio nagrinėjimo aspektų“.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.