aA
Vienutės plotas ne ką didesnis nei plonytis, purvinas čiužinys, atsainiai nudrėbtas ant šaltų grindų. Už žemos betono sienos įrengtas tualetas, kurio skleidžiamas dvokas gniaužia kvapą – apie gaivesnio oro gurkšnį belangėje nėra nei ko svajoti. Grubios betono sienos nemalonios atsiremti, o nuolat virš galvos blyksinti lempa trukdo užmigti.
Palestiniečių vaikai
Palestiniečių vaikai
© AP/Scanpix

Kalėjime, kur laikas, atrodo, sustojęs, dieną ir naktį atskirti padeda nebent pro siaurą tarpelį duryse reguliariai įbrukamas maisto davinys. Ir čia kali vaikai, skelbia „The Guardian“.

Ši vieta – kamera Nr. 36, ji – Izraelio šiaurėje esančiame „Al Jalame“ kalėjime. Tai viena iš kelių kamerų, kur kelioms dienoms ar net savaitėms uždaromi palestiniečių vaikai. Vienas šešiolikmetis palestinietis pasakojo kalėjimo kameroje Nr. 36 praleidęs net 65 dienas.

Vienintelė galimybė ištrūkti iš kameros – apklausų kambarys, kur vaikai grandinėmis prikaustomi prie kėdės ir apipilami klausimais. Tokia kankynė neretai trunka valandų valandas.

Daugiausia į šį kalėjimą patenka nepilnamečiai palestiniečiai, kaltinami mėtę akmenis į karius ar vietos gyventojus. Kai kurie įtariami paleidę vieną kitą Molotovo kokteilį. Yra ir tokių, kurie kaltinami ryšiais su maištininkų organizacijomis ar įtariami turį ginklų. Iš šių vaikų bandoma išsiurbti kuo daugiau informacijos apie jų klasės draugų, giminaičių ar kaimynų veiklą.

Iš pradžių beveik visi mažamečiai jiems metamus kaltinimus neigia. Dauguma ten pabuvojusių tvirtina, jog jiems buvo grasinama, kartais netgi naudota fizinė jėga. Psichologinis smurtas – tokie kreipiniai kaip „tu, kalės vaike“ – įprasta praktika. Beveik visi kaltinamieji iki alpulio išvarginti miego trūkumo. Diena iš dienos jie grandinėmis rakinami prie kėdės apklausų kambaryje, paskui grįžta į dvokiančią kamerą. Galiausiai nepilnamečiai neatlaiko spaudimo ir prisipažįsta įvykdę net nebūtų dalykų.

Šie faktai paimti iš rašytinių parodymų, kuriuos minėtame kalėjime kalinti nepilnamečiai suteikė žmogaus teisių organizacijai. Dokumentuose sutinkamos ir kitos vienutės iš „Al Jalame“ ir „Petah Tikva“ kalėjimų, tačiau kamera Nr. 36 minima dažniausiai.

Kiekvienais metais Izraelio kariai sulaiko nuo 500 iki 700 palestiniečių vaikų, dauguma jų kaltinami mėtę akmenis. Nuo 2008 metų organizacija „Defence for Children International“ jau surinko 426 rašytinius nepilnamečių, susidūrusių su Izraelio teisingumo sistema, parodymus.

Remiantis surinktais duomenimis, galima kalbėti apie sulaikymų naktimis praktiką, rankų rišimą lipnia juosta, akių užrišimą, fizinį ir psichologinį smurtą, grasinimus. Maždaug 9 proc. apie savo skaudžią patirtį kalbėti sutikusių vaikų teigia, jog buvo kalinami vienutėse. Per pastaruosius šešis mėnesius skaičius tokių vaikų išaugo iki 22 proc.

Tėvai apie vaikų sulaikymą informuojami labai retai. Labai retas atvejis, kai pareigūnai vaiką apklausia dalyvaujant bent vienam iš tėvų. Per pirminę apklausą dažniausiai netgi nedalyvauja advokatas. Dauguma nepilnamečių palestiniečių sulaikomi Izraelio teritorijoje, todėl artimieji praktiškai neturi galimybių kalinčiųjų aplankyti.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.