aA
Dėl gyventojų skaičiaus pokyčių svarstoma galimybė per ateinančius Seimo rinkimus vieną apygardą iš Kauno perkelti į Vilnių. Tuomet Kaune liktų 7 vienmandatės apygardos, Vilniuje jų padaugėtų iki 11-os, rašo „Kauno diena“.
Nuo Kauno nurėžti, Vilniui prisiūti?
© DELFI

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininko Zenono Vaigausko tvirtinimu, vienas svarbiausių darbų prieš rinkimus bus vienmandačių apygardų ribų ir rinkėjų skaičiaus jose nustatymas, mat kintantis rinkėjų skaičius verčia VRK svarstyti gana radikalius apygardų ribų keitimo variantus.

Vienas jų - sumažinti viena apygarda Kaune ir padidinti jų skaičių sostinėje.

VRK tikinimu, tokiu atveju rinkimų apygardų dydžiai suvienodėtų. Iš viso Lietuva suskirstyta į 71 tokią apygardą. Vienoje sudarytoje apygardoje rinkėjų pagal įstatymą gali būti nuo 29,4 tūkst. iki 44,1 tūkst.

Vilnius iki šiol buvo padalytas į 10 apygardų, Kaunas - į 8-ias. Jei Kaune liktų 7 vienmandatės rinkimų apygardos, kiekvienoje jų vidutiniškai būtų po 38,6 tūkst. rinkėjų, Vilniaus 11-oje apygardų - po 37,7 tūkst. Sudarius užsienyje balsuojančių sąrašus - apie 39,6 tūkst. kiekvienoje.

Tačiau ar tikrai perkelti vieną apygardą iš Kauno į Vilnių, pasak Z. Vaigausko, dar bus diskutuojama, išklausyta visuomenės ir partijų nuomonė. Seimas bus renkamas po kiek daugiau nei aštuonių mėnesių - šių metų spalio 14-ąją.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.