aA
Tai antradienį nusprendė Vilniaus apygardos teismas, išnagrinėjęs nuteistojo apeliacinį skundą dėl Vilniaus miesto 1-sios apylinkės teismo nutarties.

Birželį Lukiškių kalėjimo administracija parašė teikimą Vilniaus miesto 1-ios apylinkės teismui, prašydama leisti perkelti B. Babičenką į griežto režimo pataisos darbų koloniją. Teigiamai charakterizuojamam nuteistajam administracija prašė likusią bausmės dalį leisti atlikti kolonijoje.

Tačiau birželio 20 dieną, išnagrinėjęs teikimą, teismas prašymą atmetė.

Teismas nusprendė, kad nuteistasis nėra atlikęs pusės jam skirtos bausmės.

B. Babičenka pagal tuo metu galiojusį prevencinio sulaikymo įstatymą buvo sulaikytas 1993 metų spalio 14 dieną. Po metų, 1994 metų lapkričio 10 dieną jį ir dar 3 jo bendrininkus teismas nuteisė kalėti už žurnalisto V. Lingio nužudymą.

Svarstydamas teikimą, Vilniaus miesto 1-sios apylinkės teismas bausmės laiką skaičiavo ne nuo prevencinio sulaikymo datos, o nuo nuosprendžio paskelbimo.

Tokią teismo nutartį V. Babičenka apskundė Vilniaus apygardos teismui.

Kad Vilniaus miesto 1-sios apylinkės teismo nutartis nėra pagrįsta ir motyvuota, apygardos teismo posėdyje sutiko ir Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorė Rima Kriščiūnaitė. Ji, kaip ir nuteistasis, prašė panaikinti žemesniojo teismo nutartį.

Už dalyvavimą nusikalstamame susivienijime, žurnalisto V. Lingio nužudymą B. Babičenka yra nuteistas kalėti 13 metų. Prie šio bausmės jam yra prijungta neatlikta bausmė už anksčiau įvykdytą nusikaltimą. Sujungus abu bausmes, teismo sprendimu B. Babičenka įkalinimo įstaigose turės praleisti 13 metų ir 3 mėnesius.

Kartu su B. Babičenka 1994 metų rudenį už žurnalisto nužudymą buvo nuteisti Borisas Dekanidzė, Igoris Achremovas ir Viačeslavas Slavickis. B. Dekanidzei teismas skyrė išimtinę mirties bausmę.

Dienraščio "Respublika" žurnalistas V. Lingys buvo nužudytas 1993 metų balandžio 12 dieną.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.