aA
Daugiau kaip trisdešimt Rusijos visuomeninių organizacijų kreipėsi į prezidentą Vladimirą Putiną, prašydamos atleisti iš darbo visus pareigūnus, atsakingus dėl povandeninio laivo "Kursk" įgulos žūties.
"Drauge su milijonais žmonių visame pasaulyje mes gedime dėl žmonių gyvybių netekties ir reiškiame nuoširdžią užuojautą šalies gyventojams, kurių artimieji žuvo per povandeninio kreiserio katastrofą", sakoma pirmadienį išplatintame pareiškime.

Būdami tos nuomonės, jog "buvo praleistas laikas ir nesiimta galimų priemonių žmonėms išgelbėti", kreipimosi autoriai apkaltino šalies karinę vadovybę pažeidus Konstitucijos, kur pasakyta, kad "žmogus, jo teisės ir laisvės yra didžiausia vertybė".

Be to, visuomeninių organizacijų nuomone, Rusijos karinio jūrų laivyno vadovybė pažeidė kai kuriuos federalinius įstatymus, tarp jų - Valstybės paslapties įstatymą, kuriuo remiantis "neturi būti įslaptinamos žinios apie nepaprastuosius įvykius, keliančius grėsmę piliečių saugumui ir sveikatai".

"Siekdami sumažinti panašių katastrofų rizika ateityje, kreipimosi autoriai pareikalavo, kad Rusijos vyriausybės pirmininkas surengtų "viešą šio įvykio tyrimą".

Jie taip pat mano, jog " Valstybinė atominės energetikos ministerija nedelsdama turi atkurti nežinybinę visų laivuose esančių atominės energetikos įrenginių kontrolę".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.