aA
Sekmadienį Lietuvos pasienyje baigėsi tarptautinė prevencinė operacija "Hight Impact", kuria siekta užkirsti kelią nelegaliai migracijai ir neteisėtam užsieniečių gabenimui per Europos Sąjungos (ES) vidines ir išorines sienas.
Kaip pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT), vienas svarbiausių "Hight Impact" uždavinių, atsižvelgiant į pasaulinę situaciją, buvo ir galimų terorizmo išpuolių užkardymas, kova su neteisėtu ginklų, uždraustų medžiagų ir sprogmenų gabenimu. Ja taip pat buvo siekta stiprinti ES, Europolo ir šalių kandidačių į ES teisėsaugos institucijų bendradarbiavimą.

Vilniaus oro uosto ir kontrolės punktuose pasienyje su Baltarusija kartu su Lietuvos pasieniečiais operacijos metu dirbo 6 ekspertai - detektyvai iš Danijos ir Islandijos pasienio apsaugos tarnybų. Jie pasienio kontrolės metu naudojosi ir savo atsivežta patikros technika.

"High Impact" koordinavo Belgija. Lietuvos Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) tokio masto operacijoje dalyvavo pirmą kartą.

Lietuvos pasienyje vykusi penkių dienų tarptautinė operacija buvo sudėtinė dalis didelės tarptautinės operacijos "Hight Impact", kuri vyko nuo rugsėjo pabaigos visose ES valstybėse prie išorinių jos sienų ir šalyse kandidatėse prie būsimųjų išorinių ES sienų.

"High Impact" metu vykdytos priemonės buvo nukreiptos prieš organizuotą nusikalstamumą pasienio rajonuose ir čia veikiančias nusikalstamas grupuotes.

Operacijos metu Lietuvoje VSAT Štabe veikė Nacionalinis koordinacinis centras. VSAT rinktinėse atitinkamai veikė regioniniai koordinaciniai centrai, kuriuose, be pasieniečių, dirbo ir policijos, muitinės bei kitų žinybų atstovai.

"High Impact" metu Lietuvoje pagrindinis dėmesys skirtas būsimųjų išorinių ES sienų, tai yra sienų su Baltarusija su Rusija, apsaugai ir kontrolei.

Čia buvo sustiprinta valstybės sienos apsauga, sugriežtinta asmenų ir transporto priemonių kontrolė pasienio punktuose, jų prieigose, taip pat imtasi kitų prevencinių priemonių prieš nelegalią migraciją ir nusikalstamumą.

Pasienio ruože prie rytinių Lietuvos sienų ir šalies gilumoje bendri mobilieji ekipažai, kuriuos sudarė pasieniečiai, policininkai ir muitininkai, vykdė rekontrolės procedūras.

Operacijos metu Lietuvos pasienyje užfiksuota nemažai valstybės sienos ir pasienio teisinio režimo pažeidimų atvejų, išaiškinta kontrabandos ir dokumentų klastojimo faktų, sulaikyta teisėsaugininkų ieškotų asmenų ir vogtų automobilių.

Ruošiantis operacijai ir jos metu VSAT operatyvininkai taip pat sulaikė įtariamųjų nelegalių migrantų gabenimu. Pirmadienį VSAT Štabe įvyks operacijos rezultatų aptarimas, kuriame dalyvaus VSAT vadovybė ir ekspertai - detektyvai iš Danijos ir Islandijos.

Lietuvos pasieniečiai šiemet sulaikė 99 nelegalius migrantus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.