aA
Afganistaną valdantis Talibanas sekmadienį pranešė, kad šiauriniame šalies pasienyje su Uzbekistanu dislokuoja tūkstančius kovotojų, o taip pat stiprina sostinės Kabulo gynybą.
Saugoti pasienio ir kitų rajonų maždaug 10 tūkst. kovotojų buvo nusiųsti po to, kai šeštadienį Talibano gynėjai priešlėktuvinėmis raketomis apšaudė virš Kabulo sklandžiusį žvalgybinį lėktuvą, pranešė Talibano Švietimo ministras Amiras Khanas Muttaqi (Amiras Chanas Mutakis).

Sustiprinti sieną palei Uzbekistaną teko po to, kai pasirodė pranešimai, kad Jungtinės Valstijos į šią Centrinę Azijos respubliką siunčia savo karius, pranešė Pakistane įsikūrusi naujienų agentūra "Afghan Islamic Press" (AIP).

"Mes dislokavome savo pajėgas visose svarbiose vietose. Tai mūsų savigarbos klausimas, mes niekad nenusilenksim amerikiečiams ir kovosim iki galo", - AIP citavo Talibano pareigūną. Jo teigimu, buvo nusiųsti maždaug 8 tūkst. kovotojų.

Uzbekistano prezidentas Islamas Karimovas penktadienį šalyje viešėjusiam JAV gynybos sekretoriui Donaldui Rumsfeldui (Donaldui Ramsfeldui) pareiškė atversiąs šalies oro bazes JAV krovininiams lėktuvams, sraigtasparniams ir kariams, tačiau tik humanitarinėms ir gelbėjimo operacijoms.

Radijas "Amerikos balsas" sekmadienį paskelbė, kad pietiniame Uzbekistane jau nusileido JAV lėktuvai, tikriausiai atgabenę pirmuosius karius iš beveik tūkstančio JAV karių kontingento. Remdamasis uzbekų pareigūnais, radijas paskelbė, kad į neįvardytą oro uostą atvyko mažiausiai trys lėktuvai.

Talibanas šeštadienį pagrasino užpulti Uzbekistaną, jei šis leis JAV pajėgoms iš savo teritorijos pradėti atakas prieš Afganistaną. Tuo tarpu aukšto rango opozicinio Afganistano Šiaurės aljanso pareigūnas paneigė pranešimus, kad Talibanas stiprina sienos su Uzbekistanu apsaugą.

"Mes neturime informacijos, kuri patvirtintų, kad Talibano pajėgos buvo dislokuotos tame regione", - teigė kaimyninio Tadžikistano sostinėje reziduojantis Aljanso gynybos atašė Abdulas Vadudas. Uzbekistano pasienio tarnyba anksčiau sekmadienį taip pat sakė nepastebėjusi intensyvesnės veiklos pasienyje su Afganistanu.

"Uzbekistano ir Afganistano pasienyje nieko nauja. Mes dirbame, kaip ir anksčiau", - sakė Uzbekistano pasienio apsaugos tarnybos atstovas spaudai Šoinbekas Kaimbajevas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.