aA
Visų trijų Baltijos šalių prezidentams, kurie Sofijoje dalyvavo kandidačių į NATO aukščiausio lygio susitikime, buvo iškilęs pavojus, nes prie Bulgarijos sostinės viešbučio, kuriame jie nakvojo, policija sulaikė ginkluotą vyrą.
Gun
Visi trys Baltijos šalių lyderiai - Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus, Latvijos prezidentė Vaira Vykė-Freiberga ir Estijos prezidentas Lennartas Meri - buvo apsistoję Sofijos "Hilton" viešbutyje, prie kurio Bulgarijos policija sulaikė ginkluotą vyrą, galbūt turėjusį piktų kėslų.

Baltijos šalių vadovus Sofijoje saugojo asmens sargybiniai, sakė šių šalių prezidentų spaudos tarnybos. Latvijos prezidentės atstovė spaudai BNS sakė, kad V.Vykė-Freiberga nakvojo viešbutyje "Hilton", tačiau nežinojo, kad jai buvo iškilęs pavojus.

Bulgarijos vidaus reikalų ministerija šeštadienį pranešė, kad pavojus buvo iškilęs keturiems prezidentams, kurie nakvojo šiame viešbutyje. "Keturių prezidentų gyvybei buvo iškilęs pavojus", - nenurodęs šalių, kurių vadovams buvo kilusi grėsmė, Bulgarijos radijui sakė Vidaus reikalų ministerijos generalinis sekretorius Boiko Borisovas.

"Itin pavojingas nusikaltėlis, ginkluotas automatiniu šautuvu "Scorpio" su 40 šovinių ir duslintuvu, ketvirtadienį vakare buvo suimtas netoli "Hilton" viešbučio, kuriame buvo apsistoję prezidentai", - teigė pareigūnas.

"Vyras susigrūmė su bandančiais jį suimti policininkais ir vienam pareigūnui sulaužė ranką", - sakė B.Borisovas. Jis atsisakė nurodyti įtariamojo tapatybę ar tautybę, kad nebūtų pakenkta tyrimui.

Viršūnių susitikime Bulgarijos sostinėje penktadienį dalyvavo Lietuvos, Latvijos, Estijos, Slovakijos, Slovėnijos, Rumunijos, Kroatijos, Makedonijos, Albanijos ir Bulgarijos prezidentai. Susitikime taip pat apsilankė NATO generalinis sekretorius George'as Robertsonas.

Bulgarijos policijos viršininkas generolas Vasilis Vasilevas sakė, jog saugumo tarnybos įspėjo, kad į Sofiją atvyko globalizacijos priešininkų. Padedant Europos saugumo tarnyboms, bulgarų saugumo darbuotojams internete pavyko aptikti svetainę "Phantom", kurioje buvo informacijos apie susitikimą Bulgarijos sostinėje.

Tuo tarpu Bulgarijos nacionalinės saugumo tarnybos viršininkas generolas Dimitaras Vladimirovas sakė šalies radijui, kad "iš užsienio" jis gavęs informaciją, kad gali būti ketinama nužudyti vieną į vadinamojo Vilniaus dešimtuko viršūnių susitikimą atvykusį prezidentą.

"Dėl saugumo sumetimų jis buvo perkeltas į kitą, saugesnę vietą", - sakė D.Vladimirovas, nenurodęs nei kokios šalies vadovas tai buvo, nei kokiame viešbutyje jis buvo apsistojęs.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.