aA
Paminėti pirmąsias buvusio Jugoslavijos prezidento Slobodano Miloševičiaus nušalinimo nuo valdžios metines ir kartu įspėti jo pasekėjus penktadienio vakarą į Belgrado gatves išėjo 10 tūkst. žmonių.
Slobodan Milosevic
Beveik tūkstantis žmonių, lydimų grupės būgnininkų, dalyvavusių visuose demonstracijose prieš S.Miloševičių, žygiavo centrinėmis miesto gatvėmis ir neslėpdami pasitenkinimo dalijosi prisiminimais, kaip prieš metus opozicijos šalininkai šturmavo Jugoslavijos parlamento pastatą. Šventišką atmosferą mieste padėjo sukurti ir koncertus surengusios roko grupės.

Kita vertus, į miesto gatves įšėjusios žmonių minios dar kartą priminė dabartinei prezidento Vojislavo Koštunicos vadovaujamai administracijai, jog šalies gyventojai ypač atidžiai stebi jos veiklą.

Kaip ir prieš metus prie federalinio parlamento pastato suvažiavo autobusai ir sunkvežimiais iš kitų šalies rajonų, kurie kaip ir tada vieningai įjungė automobilių garso signalus.

Vienas iš renginių organizatorių Milunas Kuzmanovičius vietos radijui teigė, kad 2000 metų spalio 5 diena "neturėtų būti pamiršta" ir įspėjo dabartinius valdžios pareigūnus, jog jų veiklą "atidžiai stebi" visi žmonės.

S.Miloševičių nušalinus nuo valdžios, Europos Sąjunga panaikino dalį sankcijų Jugoslavijai, o pati valstybė buvo iš naujo priimta į daugelį tarptautinių organizacijų. Kita vertus, šalies ekonominis gyvenimas dar kol kas akivaizdžiau nepagerėjo.

Penktadienį V.Koštunica pareiškė, kad perėmus valdžią iš S.Miloševičiaus, pavyko daug ką pasiekti, tačiau pripažino, jog dar daug reikia nuveikti, kad ši Balkanų valstybė išspręstų visas ją kamuojančias problemas.

"Daug kas buvo padaryta, tačiau mes galėjome padaryti dar daugiau", - sakė Jugoslavijos prezidentas. Jis pripažino, jog "nėra jokių abejonių, kad mums pavyko iškovoti laisvę be jokio kraujo praliejimo".

2000 metų spalio 6 dieną, kai Belgrado gatves užtvindė tūkstančiai autokratišku režimu nepatenkintų žmonių, S.Miloševičius pripažino pralaimėjęs prezidento rinkimus ir pranešė pasitraukiąs iš valdžios.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.