aA
Tūkstantis JAV elitinių pajėgų kareivių išvyko į Uzbekistaną, penktadienį paskelbė su JAV gynybos sekretoriumi Donaldu Rumsfeldu keliaujantis pareigūnas.
U.S. Marine Corps soldiers
Tai pirmasis Jungtinių Valstijų sausumos kariuomenės dislokavimas regione rengiantis pulti Afganistaną, kuriame slapstosi pagrindinis rugsėjo 11-osios teroristų atakų Niujorke bei Vašingtone įtariamasis Osama bin Ladenas.

"10-oji kalnų divizija skrenda (į Uzbekistaną)", - D.Rumsfeldui iš Kairo atvykus į Taškentą žurnalistams sakė minėtas pareigūnas.

Desantininkų divizija, kuri išskrido iš savo Fort Dramo bazės Niujorke, Uzbekistane užtikrins JAV karinių operacijų saugumą.

10-oji kalnų divizija, išmokyta kautis šaltu oru, taip pat gali būti panaudota kaip greitojo reagavimo pajėgos specialiųjų pajėgų misijoms Afganistane paremti, anksčiau šią savaitę rašė "The Washington Post".

JAV kariai yra dalyvavę pratybose buvusiose Sovietų Sąjungos respublikose, bet niekada nebuvo rengiami tokioms operacijoms.

D.Rumsfeldas turi dviem valandoms susitikti su Uzbekistano prezidentu Islamu Karimovu, kad aptarti besiformuojantį šių šalių aljansą prieš terorizmą.

Naudojimasis Uzbekistano teritorija turi ir papildomų privalumų - tai sušvelnins politinį islamistų spaudimą Pakistanui, kuris su Afganistanu ribojasi iš pietų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.