aA
Jungtinės Valstijos NATO sprendimą imtis konkrečių veiksmų paremti Vašingtono atsaką į rugsėjo 11-osios terorą ketvirtadienį pavadino "išties istoriniu". "Šie NATO sprendimai yra išties istoriniai", - sakė Valstybės departamento atstovas spaudai Richardas Boucheris.
NATO flag
"Esame labai patenkinti, kad mūsų sąjungininkės NATO skubiai ir vienbalsiai sutiko su šiomis mūsų politinėmis ir karinėmis kovos su pasauliniu terorizmu priemonėmis, - sakė jis. - Tai buvo kolektyvinis Aljanso sprendimas dėl mums visiems iškilusios terorizmo grėsmės, ir mes tai vertiname".

Anksčiau Briuselyje NATO narės susitarė dėl aštuonių konkrečių priemonių, kuriomis bus paremtas JAV vadovaujamas karas su terorizmu.

Tarp šių priemonių yra Amerikos ir sąjungininkių ambasadų bei karinių objektų apsauga, leidimas JAV karo lėktuvams naudotis sąjungininkių oro erdve, leidimas naudotis uostais, oro uostais ir degalų papildymo sistemomis, glaudesnis bendradarbiavimas žvalgybos srityje, pasirengimas pakeisti JAV karius, kurie gali būti atšaukti iš Balkanų, karo laivų dislokavimas Viduržemio jūroje ir leidimas naudotis žvalgybos lėktuvais AWACS.

Toks sprendimas buvo priimtas pradėjus taikyti Penktąjį NATO sutarties straipsnį, pagal kurį rugsėjo 11-osios teroristų atakos JAV laikomos viso 19 narių Aljanso "ginkluotu užpuolimu".

"Galvojame, kad tai svarbūs žingsniai, kurie leidžia mums aktyviau tęsti kovą su terorizmu", - sakė R. Boucheris.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.