aA
Jungtinės Valstijos ir Rusija po rugsėjo 11-osios teroro, kuris lėmė naują buvusių šaltojo karo priešininkių bendradarbiavimo kokybę, galėtų pradėti "iš esmės kitokių santykių" etapą, ketvirtadienį sakė aukšta Baltųjų rūmų pareigūnė.
"Šie iš esmės kitokie santykiai, vis labiau grindžiami bendromis vertybėmis, bus naudingi ne tik Rusijai ir Jungtinėms Valstijoms, bet ir visam pasauliui", - JAV ir Rusijos Verslo tarybai sakė patarėja nacionalinio saugumo klausimais Condoleezza Rice (Kondoliza Rais).

Ji gyrė Rusijos lyderius už tai, kad jie tapo "pirmaisiais ir aktyviausiais" Jungtinių Valstijų, besistengiančių suformuoti plačią tarptautinę koaliciją prieš terorizmą, partneriais.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas buvo tarp pirmųjų lyderių, po rugsėjo 11-osios atakų paskambinusių JAV prezidentui George'ui W.Bushui (Džordžui V.Bušui) ir pasiūliusių savo pagalbą. "Nemanau, kad galėtų būti kokia nors aiškesnė šaltojo karo pabaigos akimirka", - sakė C.Rice.

Patarėja nacionalinio saugumo klausimais pažymėjo, kad Vašingtonas dabar norėtų šiuos santykius plėtoti ir kitose srityse, ne tik saugumo ir strategijos. Tarp tų naujų sričių galėtų būti ir ekonominė bei verslo, o toks bendradarbiavimas pagerintų Rusijos žmonių gyvenimą, sakė ji.

"Mano nuomone, ekonominiai ir verslo santykiai, taip pat - investicijos, gali būti pagrindinis šių iš esmės kitokių santykių su Rusija dalykas", - nurodė C.Rice, Rusijos žinovė, kuri prie G.W.Busho užsienio politikos komandos prisidėjo prieš 2000-ųjų prezidento rinkimus.

Ji pabrėžė, kad Rusijai vis dar reikia racionalizuoti savo teisinę sistemą, sudaryti tinkamas sąlygas užsienio investicijoms ir išlaisvinti savo žmonių kūrybinę energiją.

"Jei Rusija sugebės įvykdyti šias tris užduotis, vieną dieną ji taps galinga ekonomine jėga", - sakė ji. Tačiau, įspėjo ji, tarp abiejų šalių tebėra rimtų nesutarimų, ir mes neturime nusiraminti. Bet "mes vis sėkmingiau įveikiame šiuos nesutarimus", - pridūrė ji.

Nacionalinio saugumo patarėja patarėja sakė, kad G.W.Busho administracijai itin didelį nerimą kelia karinių technologijų platinimas, ypač Maskvos ir Teherano karinis bendradarbiavimas. "Tai, mūsų nuomone, nenaudinga nei Rusijai, jei JAV, nei visam regionui", - sakė ji.

Be to, pabrėžė C.Rice, Vašingtonas taip pat neketina atsitraukti tokiu svarbiu klausimu, kaip žmogaus teisių pažeidimai Čečėnijoje.

Priminusi, jog G.Bushas pritarė neseniai V.Putino paskelbtai taikos užtikrinimo Čečėnijoje iniciatyvai, C.Rice pareiškė: "Tai nereiškia, jog mes pakeitėme savo požiūrį į politinio sprendimo Čečėnijoje būtinybę ir į tai, kad žmogaus teisių Čečėnijoje turi būti laikomasi".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.