aA
Lietuvos piliečiai, panorę susipažinti su atskiromis knygomis išleistomis aukščiausių valstybės pareigūnų ir politikų turto bei pajamų deklaracijomis, turėtų stoti į kilometrines eiles.
Money
Mat Seimas šiemet sugalvojo, kad visiems šalies gyventojams turėtų užtekti 80 egzempliorių šių trijų tomų leidinių. Knygų leidyba biudžetui turėtų kainuoti 22 tūkst. litų.

Pagal įstatymą, valstybės pareigūnų ir politikų užpildytos deklaracijos turi būti paskelbtos viešai bei prieinamos visiems šalies piliečiams.

Seimo leidykla "Valstybės žinios" formaliai įstatymui nenusižengė. Spaustuvė leidyklos užsakymu išleido 80 šios į bestselerius galinčios pretenduoti knygos egzempliorių.

"Galėjome išleisti tik vieną egzempliorių ir savo pareigą būtume atlikę", - "Lietuvos rytui" pareiškė leidyklos direktorius Mintautas Daulenskis.

Vos prieš keletą dienų išleistų knygų "Valstybės žinių" leidykla jau nebeturi. Visuomenei su politikų turto bei pajamų deklaracijomis susipažinti skirtos knygos dar prieš jas išleidžiant turėjo konkrečius adresatus. Po vieną knygos egzempliorių gavo Prezidentūra, Seimas, Vyriausybė, kai kurios ministerijos.

Tarp privilegijuotųjų pateko ir žinias apie politikų turtą bei pajamas renkanti Valstybinė mokesčių inspekcija. Jai skirtas vienas nemokamas knygos egzempliorius.

Nemokamai knygos taip pat nukeliavo į valstybės įstaigas, kurių darbuotojams patiems teko pildyti deklaracijas. Tai - Aukščiausiasis Teismas, Generalinė prokuratūra, Valstybės saugumo departamentas bei Teisės universitetas.

Vienintelė vieta, kur gyventojai galės susipažinti su politikų deklaracijomis, bus rajonų bei apskričių savivaldybių bibliotekos. Joms netrukus turėtų būti išdalyti likę 53 šios knygos egzemplioriai. Dar 11 knygų pateks į centrinių šalies bibliotekų bei archyvų fondus.

Norintys po ranka turėti populiarios knygos egzempliorių paprasti piliečiai turėtų tiesiogiai tartis su spaustuve "Biznio mašinų kompanija", kad ši išspausdintų specialų egzempliorių.

Spaustuvės direktorius Marius Tarvydas tvirtino, kad trys knygos tomai kainuotų 280-290 litų: "Jeigu surinktumėte didesnį užsakymą, taikytume nuolaidas. Spausdinti po vieną knygą mums nelabai apsimoka".

Detektyvu virto "Lietuvos ryto" bandymas išsiaiškinti, kas ir kodėl priėmė sprendimą išleisti būtent 80 šios knygos egzempliorių. Iš pradžių leidyklos direktorius M.Daulenskis pareiškė, kad tokį tiražą nustatė Seimo kanceliarija.

Bet laikinai kanclerio pareigas einantis Arvydas Kregždė tikino, jog apie tokį sprendimą girdi pirmą kartą. A.Kregždė teigė, kad anksčiau sprendimus dėl tiražo "nuleisdavo" valdančiajai daugumai priklausantys politikai: "Aš nesikišdavau į tuos reikalus ir nieko net nežinodavau".

M.Daulenskis nustebo išgirdęs Seimo kanclerio atsakymą: "Kaip atsiribojo? Įdomu, kas gi sprendžia tokius dalykus?" Vėliau leidyklos direktorius vis dėlto pasakė, kad sprendimą dėl tiražo leidykla priėmė vadovaudamasi pernykščiu Seimo kanclerio įsakymu: "Taigi niekas nepasikeitė. Tiražas nesikeitė, tai ko daugiau reikia?"

Vis dėlto M.Daulenskis pripažino, kad remtis pernykščiu įsakymu - nelogiška.

"Lietuvos rytas"