aA
"Mažeikių naftos" Biržų filiale pradėjo veikti programinė įranga, numatanti naftos plitimą upėmis ir grioviais.
Biržų naftotiekiui kompiuterinę programą, parodančią, kaip avarijos metu vandentakiais gali išplisti naftos produktai, parengė "Biocentro" bendrovė. Bendrovės vadovas Kęstutis Vilutis "Lietuvos rytui" sakė, kad programą naftininkams metus kūrė 10-15 įvairių sričių specialistų. Žemėlapiuose buvo suregistruota apie 220 upių ir kanalų, kurie kertasi su naftotiekio vamzdynais Lietuvoje. Teko apskaičiuoti vandens greitį ir kiekį pagal metų laikotarpius. Šie ir kiti duomenys buvo pervesti į kompiuteriui suprantamą skaičių kalbą.

"Gavus žinią apie avariją naftotiekyje, kompiuteris tame ruože suranda visus vandentakius ir nupiešia vaizdą, kaip greitai gali išplisti naftos teršalai", - aiškino Lietuvos energetikos instituto darbuotojas Rytis Naginevičius, padėjęs "Biocentro" darbuotojams parengti programą. Kompiuteris įvertina situaciją ir parodo ne tik vaizdą atsitikus bėdai, bet ir modeliuoja, kur teršalai gali nutekėti po valandos ar po kelių valandų. Žemėlapyje parodomi keliai ir keleliai, tad avarijos likvidavimo tarnybos gali skubiau nuvykti ir užkirsti kelią teršalams plisti.

"Saugus naftos vamzdynų eksploatavimas yra ir tarptautinė problema", - sakė dar vienas programos kūrėjas profesorius Brunonas Gailiušis. Iš 220 su naftotiekiu besikertančių Lietuvos upių tik 14 teka į mūsų šalies teritoriją, o likusios srūva į Latviją.

Biržų naftotiekio darbuotojai prižiūri 400 kilometrų Lietuvos teritorijoje paklotų vamzdynų. Nafta pumpuojama 720 milimetrų, naftos produktai - 530 milimetrų skersmens vamzdžiais. Viename vamzdžio metre telpa apie 400 litrų naftos, tad įvykus avarijai gamtai gali būti padaryta didelė žala.

"Mažeikių naftos" Biržų filialo direktoriaus pavaduotojas Jonas Jonušys tikino, kad naftos transportuotojai jau daug padarė, kad vamzdynai būtų saugesni. Naftotiekio dispečerinėje nuolat stebimi vamzdynai, siurbliai, slėgis vamzdynuose. Naftininkai turi sraigtasparnį, kuriuo reguliariai skraidoma virš naftotiekio trasų. Likviduoti avariją pasiruošusios specialios tarnybos.

"Lietuvos rytas"