aA
NATO sąjungininkės ketvirtadienį pritarė Jungtinių Valstijų pateiktam aštuonių punktų sąrašui dėl pagalbos rengiantis kariniam atsakui į teroro aktus Niujorke ir Vašingtone.
NATO jets
18 sąjungininkių patenkino JAV prašymą dėl neriboto naudojimosi jų oro erdve, uostais, aerodromais bei kuro papildymo įranga, dėl papildomų saugumo priemonių Europoje dislokuotoms JAV pajėgoms, pasidalijimo žvalgybos informacija bei pajėgų pakeitimo, jei tektų atšaukti JAV karius iš misijų Balkanuose.

Jie taip pat sutarė Viduržemio jūros rytuose surengti jūrų pajėgų jėgos demonstravimą, siekiant "dislokuoti ten NATO pajėgas ir parodyti ryžtą", sakoma oficialiame pareiškime.

"Šie sprendimai aiškiai rodo sąjungininkių nusiteikimą ir pasiryžimą paremti ir prisidėti prie JAV vedamos kovos prieš terorizmą", - per spaudos konferenciją pareiškė NATO generalinis sekretorius George'as Robertsonas.

Pasak diplomatų, taip lengvai patenkindamos visus JAV prašymus, pateiktus trečiadienį, po to, kai buvo aktyvuotas 5-asis Šiaurės Atlanto sutarties straipsnis, numatantis kolektyvinę Aljanso narių gynybą vienos narės užpuolimo atveju, NATO sąjungininkės aiškiai pademonstravo stiprią paramą Jungtinėms Valstijoms.

NATO aktyvavo 5-ąjį straipsnį po to, kai antradienį JAV pateikė konkrečius įrodymus, kad Saudo Arabijoje gimęs musulmonų kovotojas Osama bin Ladenas ir Afganistane įsikūrusi jo teroristinė organizacija "Al Qaeda" yra susiję su rugsėjo 11 dieną įvykdytais keleivinių lėktuvų pagrobimais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.