aA
Nušalintasis prezidentas Rolandas Paksas mano, kad Seimo rinkimų kampanija šįmet buvo vangi, o sumanymas keisti Seimo rinkimų sistemą, sugrąžinant antrąjį turą, - nevykęs. Tai jis pareiškė sekmadienį, kartu su žmona Laima Paksiene atlikęs pilietinę pareigą Šilo rinkimų apylinkėje.
Rolandas Paksas
Rolandas Paksas
© ELTA
"Rinkimų kampanija buvo pakankamai vangi ir vykdoma mokesčių mokėtojų pinigais, kurių valdžia iš šių metų biudžeto politinėms partijoms papildomai skyrė 5 milijonus litų. Maždaug tiek pat iš biudžeto skirta lėšų antrajam rinkimų turui. Manau, artėjant rinkimams keisti rinkimų sistemą gali norėti tik tie, kurie pasijuto nepateisinę rinkėjų lūkesčių", - teigė R. Paksas.

Jo nuomone, būsimojo Seimo laukiantis pirmaeilis vidaus politikos uždavinys - mažinti socialinės ir ekonominės būklės skirtumus tarp šalies regionų. Užsienio politikoje, R. Pakso teigimu, būtina siekti, kad Europos Sąjungos ir NATO nare tapusi Lietuva būtų aktyvi šių organizacijų narė. "Lietuvos balsas turi būti girdimas, ji turi būti Baltijos regiono lyderė", - sakė nušalintasis prezidentas.

Anot jo, būtina nukreipti Europos Sąjungos investicijų srautą iš Pietų valstybių į Baltijos regiono šalis.

Rinkimuose į Seimą dalyvaujanti R. Pakso koalicija "Už tvarką ir teisingumą" buvo įsteigta šių metų liepos 6 dieną. Koalicijos steigimo sutartį pasirašė penkios organizacijos: Liberalų demokratų partija, judėjimas "Už teisingumą ir demokratinę Lietuvą", Seimo nario J. Veselkos vadovaujama Liaudies sąjunga "Už teisingą Lietuvą", Lietuvos smulkiųjų žemdirbių sąjunga ir profesinė sąjunga "Solidarumas". Vasaros pabaigoje prie jų prisijungė Tautos pažangos partija.

13 mėnesių ir 11 dienų trukusį R. Pakso prezidentavimą šių metų balandžio 6 dieną nutraukė Seimas. Dauguma parlamentarų balsuodami patvirtino visus R. Paksui keltus kaltinimus šiurkščiai pažeidus Konstituciją ir sulaužius duotą priesaiką.

Konstituciniam Teismui nusprendus, R. Paksas nebegali būti renkamas Seimo nariu ar Prezidentu.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.