aA
Seimo rinkimai, balsavimas
Seimo rinkimai
© ELTA
Iki 19 valandos vakaro aktyviausi buvo Vilniaus Karoliniškių rinkėjai, kur pilietinę pareigą atliko beveik 46,5 proc. rinkėjų. Aktyviai balsavo Lazdijų-Druskininkų, Vilniaus Žirmūnų rinkimų apygardų rinkėjai. Čia prie balsadėžių atėjo apie 45 proc. rinkėjų.

Kaip primena ELTA, prieš ketverius metus renkant Seimą iki 19 valandos balsavime dalyvavo daugiau - 52,83 proc. rinkėjų.

20 val. užsidarė visos šalyje veikusios - 2 tūkst. 31 - balsavimo apylinkės. Tačiau rinkimų komisijoms darbas nesibaigia, jos pradės skaičiuoti rinkėjų balsus.

VRK pirmininkas Z.Vaigauskas kiek anksčiau spaudos konferencijoje sakė, kad Seimo rinkimai daugiamandatėje apygardoje jau įvyko, nes balsavo daugiau nei 25 proc. visų rinkėjų.

Iki 14 val. kiek daugiau nei penktadalis visų rinkėjų - 21,65 proc. - buvo pareiškę savo valią balsuodami Seimo rinkimuose.

Iki 19 valandos vakaro aktyviausi buvo Vilniaus Karoliniškių rinkėjai, kur pilietinę pareigą atliko beveik 46,5 proc. rinkėjų. Aktyviai balsavo Lazdijų-Druskininkų, Vilniaus Žirmūnų rinkimų apygardų rinkėjai. Čia prie balsadėžių atėjo apie 45 proc. rinkėjų.

Kėdainių apygardoje rinkėjai taipogi buvo itin aktyvus - čia balsavo 43,81 proc. rinkėjų.

Po 14 val. rezultatų VRK pirmininkas teigė, jog jeigu rinkėjai nebus aktyvesni, daugelyje vienmandačių rinkimų apygardų rinkimai gali būti pripažinti neįvykusiais. Tada po dviejų savaičių bus surengtas pakartotinis balsavimas, kuriame dalyvaus du kandidatai, gavę daugiausiai balsų.

Kaip numato Seimo rinkimų įstatymas, vienmandatėje rinkimų apygardoje išrinktu laikomas kandidatas, jeigu rinkimuose dalyvavo ne mažiau kaip 40 procentų į tos rinkimų apygardos rinkėjų sąrašus įrašytų rinkėjų ir tas kandidatas gavo daugiau kaip pusę rinkimuose dalyvavusių rinkėjų balsų. Ragindamas rinkėjus būti aktyvesnius, Z.Vaigauskas teigė, kad geriau balsuoti, nei po to gailėtis dėl rezultatų.

Seimo rinkimai, balsavimas
© ELTA

Pagal Seimo rinkimų įstatymą, rinkimai daugiamandatėje apygardoje laikomi įvykusiais, kai balsavo 25 proc. rinkėjų.

Z.Vaigausko teigimu, dieną padaugėjo apygardų, kuriose rinkėjai jau pareiškė savo valią.

Rimtų pažeidimų nenustatyta

Lietuvos radijas pranešė, kad VRK vadovas buvo informuotas apie bandymus autobusais vežti rinkėjus balsuoti. Pasak Z.Vaigausko, turima žinių apie tokius mėginimus Trakų ir kituose rajonuose, tačiau, anot VRK pirmininko, kol šie atvejai nebus ištirti, nebus sakoma, kokios partijos taip daro.

Seimo rinkimai, balsavimo kabina, balsuojama
© DELFI

Pranešama, jog neatmetama galimybė, kad taip elgėsi ne viena partija. Taipogi aiškinamasi, ar minėti autobusai nesumaišyti su VRK autobusais, kuriais buvo organizuojamas rinkėjų vežimas kai kuriose vietovėse.

VRK pasiekė ir keli nusiskundimai dėl rinkimų agitacijos pažeidimų, tačiau, VRK pirmininko teigimu, šios problemos buvo greitai išspręstos. Agitacija rinkimų dieną yra draudžiama.

Be to, komisijai pranešta, kad vienam rinkėjui nenorėta leisti balsuoti dėl to, kad jis kaip asmens dokumentą pateikė vairuotojo pažymėjimą, o ne pasą. Z.Vaigausko teigimu, tai yra neteisėtas reikalavimas, nes įstatymas numato, kad į rinkimų sąrašą įrašytas rinkėjas balsavimo biuletenį gali gauti su bet kokiu dokumentu, kuris patvirtina jo tapatybę.

Be to, anot VRK pirmininko, įstatymas taip pat leidžia, kad dokumento neturinčio rinkėjo tapatybę gali patvirtinti du rinkėjų sąraše esantys asmenys. "Jie gali patvirtinti, kad jie tą asmenį pažįsta ir jis gali balsuoti", - aiškino Z.Vaigauskas.

Seimo rinkimai, balsavimas, balsuojama
© ELTA

Tradiciškai VRK pasiekia nusiskundimai iš rinkėjų, kurie neįrašyti į rinkėjų sąrašus ir nori balsuoti. Z. Vaigausko duomenimis, šį kartą tokių rinkėjų yra rekordiškai nedaug - per 200 žmonių. Anksčiau tokių rinkėjų būdavo apie 1,5-2 tūkst.

Z. Vaigauskas teigia, kad VRK šiuo metu neturi konkrečių duomenų apie galimą rinkėjų balsų pirkimą.

Vienoje balsavimo kabinoje Trakuose rasti balsavimo biuleteniai - manoma, kad juos paliko išsiblaškęs rinkėjas.

Generalinė prokuratūra sekmadienį iki 10.30 val. nebuvo gavusi pranešimų apie galimus rinkimų tvarkos pažeidimus.

Sekmadienį spaudos konferencijoje VRK vadovas paminėjo tik tai, kad Vilniuje, 365-ojoje rinkimų apylinkėje, nakčiai buvo paliktos neužrakintos lauko durys. Atvykus policijai ir komisijos pirmininkei, anot Z. Vaigausko, nenustatyta, kad būtų pakenkta balsavimui.

VRK vadovas taip pat sakė, kad Rokiškyje, 4-ojoje J. Tūbelio rinkimų apylinkėje, kažkas naktį buvo apsilankęs, bet niekas nepražuvo, reikėjo tik pakeisti kandidatų plakatus.

Z. Vaigausko teigimu, VRK susilaukė rinkėjų skambučių, kurie norėjo balsuoti kitose apylinkėse, tačiau įstatymas to neleidžia.

Iki 10 val. savo valią buvo pareiškę 4,25 proc. rinkėjų.

Renkant Seimą sekmadienio rytą Lietuvos gyventojai yra pasyvesni negu per šių metų birželio 13 dieną vykusius išankstinius Lietuvos Prezidento ir Europarlamento rinkimus. Tuomet iki 10 val. balsavo apie 5,5 proc. rinkėjų.

Iš viso Lietuvoje yra 71 rinkimų apygarda, padalinta į 2031 rinkimų apylinkę.

Paštu jau balsavo 7,59 proc. rinkėjų

Seimo rinkimuose balsuoja Valdas Adamkus su žmona Alma
© ELTA

Nemaža dalis gyventojų jau anksčiau išreiškė savo valią. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, per pirmas tris balsavimo paštu ir namuose dienas balsavo beveik 201 tūkst. arba 7,59 proc. visų rinkėjų.

Iš viso ketvirtojo po nepriklausomybės atkūrimo Seimo rinkimuose gali dalyvauti 2 mln. 645 tūkst. 449 žmonės.

16 tūkst. 62 rinkėjai užsiregistravo balsuoti 40 Lietuvos ambasadų ir 12 konsulatų. Praėjusiuose Seimo rinkimuose 2000 metų spalį užsienyje balsavo daugiau nei 11 tūkst. rinkėjų, per šiais metais vykusius Prezidento rinkimus - daugiau nei 9 tūkst. rinkėjų. Dar 651 asmuo gali balsuoti laivuose.

Seimo rinkimuose balsuoja Algirdas Brazauskas
© ELTA

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas, kaip ir prieš ankstesnius rinkimus, nenorėjo spėti, koks bus bendras rinkėjų aktyvumas šiuose Seimo rinkimuose. Tačiau jis vylėsi, kad prie balsadėžių ateis bent 50 proc. į rinkėjų sąrašus įtrauktų žmonių.

Pirmieji rezultatai - apie 21.30 val.

Balsavimas vyks iki 20 val. Tiesa, į apylinkės rinkėjų sąrašą neįrašyti ir niekur nebalsavę asmenys gali balsuoti tik iki 18 val.

Pirmuosius Seimo rinkimų rezultatus VRK numato paskelbti sekmadienį maždaug 21 val. 30 min. Galutinius rinkimų pirmojo turo rezultatus numatoma paskelbti iki spalio 17 dienos.

Spalio 10 dieną dėl Seimo narių mandatų varžysis 20 iš 36 Teisingumo ministerijoje įregistruotų politinių partijų. 17 partijų panoro kelti kandidatus daugiamandatėje ir vienmandatėse apygardose. Kadangi rinkimuose dalyvaus dvi koalicijos, rinkėjams bus pateikta tik 15 kandidatų sąrašų. Dar trys partijos savo atstovus kels tik vienmandatėse apygardose.

Balsuoja Petras Auštrevičius su žmona Gintare
© ELTA

Iš viso dėl parlamentarų mandatų varžysis 1253 kandidatai. Daugiamandatėje apygardoje kandidatuoja 1183 asmenys, vienmandatėse apygardose - 602 kandidatai. Save kandidatais išsikėlė 50 žmonių.

Kad patektų į Seimą, savarankiškai rinkimuose dalyvaujančios partijos turės surinkti ne mažiau kaip 5 proc. rinkėjų balsų, koalicijos - ne mažiau kaip 7 proc.

Seimas renkamas pagal mišrią rinkimų sistemą: 71 parlamentaras renkamas vienmandatėse apygardose, 70 - pagal partijų sąrašus daugiamandatėje apygardoje.

Seimo rinkimus stebi grupė laikinosios Irako Vyriausybės atstovų, po kelis latvius, estus, lenkus ir baltarusius.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.