aA
Penktadienį (šeštadienį 5.00 val. Lietuvos laiku)JAV prezidentas George'as W. Bush) ir jo konkurentas Johnas Kerry susitinka antriesiems debatams. Susitikimas rengiamas Vašingtono universitete Sent Luiso mieste. Po praėjusią savaitę įvykusių pirmųjų debatų viešosios nuomonės apklausos rodė išaugusią paramą J. Kerry.
G.Busho ir J.Kerry debatai
G.Busho ir J.Kerry debatai
© Reuters/Scanpix
Pirmuosius debatus stebėjo beveik 63 mln. žmonių. Manoma, kad penktadienį jų bus mažiau - žmonės bus užsiėmę kitais reikalais, be to, daugelis stebės atkrintamąsias beisbolo varžybas.

G. Bushas raginamas per antruosius debatus vėl atkreipti dėmesį į J. Kerry balsavimo Senate istoriją bei į tai, ką respublikonai vadina kintančiais šio kandidato į JAV prezidento postą pareiškimais šia tema. "Tai galimybė senatoriui J. Kerry apsiginti po to, kai 30 metų jis klydo gynybos klausimais", - teigė vienas G. Busho kampanijos vadybininkas. Jis pridūrė, kad G.Bushas taip pat spaus J. Kerry pasiaiškinti, iš kur jis gaus lėšų savo sveikatos priežiūros planams, bei ragins pakomentuoti įvairius su Iraku susijusius jo teiginius.

Du kandidatai dėl karo Irake ir optimistinio G. Busho požiūrio į šalies ateitį ginčijasi jau ne vieną savaitę.

G. Bushas ir viceprezidentas Dickas Cheney ketvirtadienį gynė invaziją į Iraką, nepaisydami to, kad nauja JAV ataskaita parodė, jog po 1991 metų Persijos įlankos karo Bagdadas nebuvo atgaivinęs savo programos cheminiams, biologiniams ar branduoliniams ginklams gaminti.

J. Kerry teigė, kad G. Bushas "išpūtė" Irako lyderio Saddamo Husseino keltą grėsmę. "Jungtinių Valstijų prezidentas ir viceprezidentas gali būti paskutiniai du tiesos apie Iraką nepripažįstantys žmonės planetoje", - teigė J. Kerry.

G.Bushas į šią kritiką atsakė, teigdamas, kad J. Kerry iš pradžių balsavo už karo sankcionavimą, o vėliau tvirtino, jog G. Bushas išgalvojo priežastis invazijai pradėti. "Kuris gi bando suklaidinti Amerikos žmones?", - klausė G. Bushas.

Skirtingai nei pirmuosiuose debatuose, kurie buvo daugiausia skirti Irakui, antruosiuose - temos nenustatytos. Manoma, jog bus kalbama daugiau apie vidaus klausimus.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.