aA
Generalinis prokuroras Antanas Klimavičius visiška priešingybė savo pirmtakui Kaziui Pėdnyčiai, pagarsėjusiam atšiauriu elgesiu su pavaldiniais. Dabartinis prokuratūros vadovas ne žaibais svaidosi, o ragina pavaldinius mylėti vienas kitą.
A.Klimavičius
A.Klimavičius
© "Lietuvos žinios"
Neseniai generalinis prokuroras A.Klimavičius pasirašė įsakymą, kuriuo Generalinės prokuratūros Personalo skyriaus prokurorę Oną Rojūtę pervedė į kitą skyrių - Specialiųjų tyrimų (irgi paprasta prokurore). Šis skyrius daugiausia tiria genocido bylas.

Kai Specialiųjų tyrimų skyriuje dirbantys prokurorai sužinojo, kad jų kolege taps prokurorė O.Rojūtė, buvusi K.Pėdnyčios "favoritė" ir kone dešinioji jo ranka, kilo sambrūzdis. Redakcijos duomenimis, bene vienuolika iš trylikos skyriuje dirbančių prokurorų pasitarę parašė pareiškimą generaliniam prokurorui.

Prokurorai vadovo prašė O.Rojūtės neskirti į jų skyrių. Kai nepasirašytas pavaldinių pareiškimas pateko ant generalinio prokuroro stalo, iš pradžių šis nekasdienis statutinėje organizacijoje poelgis sukėlė neigiamą vadovybės reakciją.

Generalinis prokuroras A.Klimavičius LŽ sakė, jog kai kurie jo kolegos, sužinoję apie maištą viename Generalinės prokuratūros skyrių, aikčiodami "Vajezau, koks įžūlumas!", netgi ragino "maištininkus" atleisti iš darbo.

Atsiradusią įtampą A.Klimavičius nuslopino netradiciškai pasielgęs. Bandydamas išspręsti šią problemą generalinis prokuroras pasinaudojo Motinos Teresės knyga "Meditacijos iš paprastojo kelio", neseniai išleista Lietuvoje.

Ant Specialiųjų tyrimų skyriaus pareigūnų pareiškimo generalinis prokuroras ranka brūkštelėjo vieną šios knygos citatą: "ėmonės būna neprotingi, nelogiški ir egoistiški. Vis dėlto mylėkime juos". Kai prokurorai perskaitė tokią generalinio "rezoliuciją", juos suėmė juokas. Vietoj pykčio prokurorei O.Rojūtei teliko užuojauta ir gailestis.

Pasak vieno Specialiųjų tyrimų skyriaus prokuroro, prašiusio neminėti jo pavardės, pastaruoju metu ši moteris arba serga, arba,jei dirba -verkia. Po tokios "rezoliucijos" vadovą imta dar labiau gerbti.

Nusileido

Prokurorės O.Rojūtės "saulė" prokuratūroje nusileido kartu su K.Pėdnyčios. Šiam priverstinai palikus pareigas, iš "zenito" dingo ir ji. K.Pėdnyčios valdymo laikais O.Rojūtė buvo paskirta eiti Personalo skyriaus vyriausiosios prokurorės pareigas su teikiant jai pareiginį laipsnį, kurį teturi daugelį metų prokuratūroje išdirbę prokurorai. Visa tai buvo padaryta pažeidžiant Prokuratūros įstatymą bei Tarnybos prokuratūroje Statutą.

Nė dienos iki tol teisėsaugoje nedirbusi O.Rojūtė kažkaip sugebėjo pelnyti boso palankumą ir darbo ėmėsi iš peties. Pasak pareigūnų, ji valdingu balsu leisdavo sau duoti nurodymus tiesiogiai nepavaldiems prokuratūros veteranams. Nė bylos gyvenime neištyrusi O.Rojūtė kitiems darbo valandų neskaičiuojantiems ir svarbias bylas tiriantiems prokurorams priekaištaudavo, kad šie prokuratūros valgykloje nespėja pavalgyti per pietų pertrauką.

Anot pareigūnų, O.Rojūtė nepelnytai buvo užsipuolusi ir kelis Specialiųjų tyrimų skyriaus prokurorus. Įtakingosios O.Rojūtės elgesys pasikeitė paaiškėjus, jog K.Pėdnyčios dienos prokuratūroje - suskaičiuotos. Tačiau net ir tai jos neišgelbėjo.

Plačiau apie tai skaitykite "Lietuvos žiniose"