aA
Nacionalinės Latvijos apgyvendinimo agentūros siūlymu Kauno miesto savivaldybė daugiabučių namų atnaujinimo programoms ir strategijai paruošti lėšų mėgins gauti iš Europos Sąjungos (ES) programų. Dokumentacijos rengimo projektą numatoma pradėti įgyvendinti 2005 metų vasarą ir užbaigti iki 2008-ųjų, planuojamas biudžetas - 555 tūkst. eurų.
Pirminiam šio projekto etapui 2005-aisiais - pasiruošimui teikti paraišką - tikimasi gauti 20 tūkst. eurų. Lapkričio pradžioje turėtų paaiškėti, ar ES skirs lėšų projekto tikslams išgryninti ir reikalingai dokumentacijai parengti.

Gavusi lėšų, savivaldybė turės per keturis mėnesius parengti paraiškas ir kitų metų pavasarį jas pateikti "Interreg III B" programai dėl tolesnio šio projekto finansavimo.

Kauno savivaldybės Plėtros programų valdymo skyriaus vedėjo pavaduotojos Sonatos Senkienės teigimu, kartu su Kaunu lėšų ES fonduose ieškos Vilnius, Ryga, Talinas bei potencialūs projekto partneriai - Lenkijos ir Baltarusijos miestai. Planuojama pritraukti ir patirtį šioje srityje turinčius partnerius iš Vokietijos ir Švedijos.

"Daugiabučių namų atnaujinimo problemos itin aktualios buvusioms sovietų sąjungos narėms. Savivaldybė neturi tiek finansinių galimybių, žinių ir gebėjimų, kad pati galėtų išspręsti šias problemas, todėl pagalbos ir lėšų ieškome ES fonduose. Kartu su partneriais iš kitų šalių parengsime strategiją, veiksmų planą, išskirsime prioritetines teritorijas, būtinas renovuoti pirmiausia", - teigia S. Senkienė.

Kaune iki šiol atnaujinti 72 namai. Kiek daugiabučių būtina renovuoti - nėra tikslių duomenų. Kai kurių specialistų teigimu, namo renovacija vienam butui gali kainuoti apie 5 tūkst. litų.

Beje, iš tos pačios programos Kauno savivaldybė tikisi gauti lėšų ir buvusių kareivinių restauracijos strategijai parengti. Jei ES skirtų lėšų, anot S. Senkienės, apleistoms ir griūvančioms kareivinėms Panemunėje, Šančiuose ar Fredoje atnaujinti reikia parengti esamos situacijos tyrimą, strategiją ir viziją. Taip pat reikia paruošti metodologiją ir priemonių planą tolesnei šių teritorijų plėtrai, numatyti, kaip bus išsaugotas paveldas.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.