aA
Kai kur Afganistane penktadienį, pirmųjų prezidento rinkimų išvakarėse, vyksta smurto aktai, rodantys, kokia didelė yra sabotažo rizika. Kabule virš pagrindinio JAV kariškių komplekso ore priešaušriu sprogus raketai buvo apgadinti automobiliai, stovėję netoliese esančioje aikštelėje.
Incidentas labai aiškiai priminė apie islamo fundamentalistų Talibano ir jo sąjungininkų iš "al Qaeda" grasinimus sužlugdyti istorinius šeštadienio rinkimus.

Afganistano rytuose esančiame Džalalabado mieste raketai pataikius į namą buvo sužeisti du maži vaikai, pranešė pareigūnai.

Maždaug 18 tūkst. JAV vadovaujamų pajėgų karių Afganistane ieško "al Qaeda" ir Talibano lyderių, be to, padeda 42 tūkst. afganų policininkų bei kareivių ir 8 tūkst. NATO vadovaujamų taikdarių užtikrinti saugumą per rinkimus, kuriuos turėtų laimėti dabartinis šalies prezidentas Hamidas Karzai. Iš viso rinkimuose dalyvauja 18 kandidatų.

"Rizika maksimali, - apie padėtį Kabule sakė pulkininkas Maurizio Collavoli, kuris vadovauja NATO pajėgų italų kontingentui. - Vakar ji buvo vidutinė".

Didelis rinkėjų aktyvumas ir JAV remiamo H.Karzai iš puštūnų etninės grupės, kurios atstovai tradiciškai valdė šalį, pergalė įteisintų jo valdžią ir reikštų pasikeitimų šioje karų nualintoje šalyje pradžią.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.