aA
Vladimiras Sokoras fondo "Jamestown" tinklalapyje paskelbtame straipsnyje, skirtame artėjantiems Seimo rinkimams, svarsto naujos jėgos Lietuvos politinėje padangėje - Darbo partijos ateities perspektyvas ir išskiria du galimus scenarijus: "kooptacijos arba konfrontacijos".
Viktoras Uspaskichas
Viktoras Uspaskichas
© ELTA
V.Sokoras - buvusių sovietinių respublikų specialistas, šio fondo bendradarbis ir nuolatinis amerikiečių dienraščio "Wall Street Journal" autorius.

"Apklausos rodo, kad nesenai susikūrusi kairioji Darbo partija laimės spalio 10 dieną vyksiančius Seimo rinkimus , tačiau neužsitikrins daugumos parlamente. Partijai vadovaujantis rusų kilmės oligarchas Viktoras Uspaskichas taps šalies premjeru, bet bus priverstas ieškoti koalicijos partnerių", - rašo V.Sokoras.

Jo nuomone, realiausia tikėtis, kad naująją valdančiąją koaliciją sudarys Darbo partija ir Algirdo Brazausko bei Artūro Paulausko koalicija "Už darbą Lietuvai!".

Jei, kaip tikimasi, nugalės V. Uspaskicho Darbo partija, koalicija "Už darbą Lietuvai!" bandys teigti, jog "koalicija su Darbo partija yra daug geresnė išeitis nei griežta poliarizacija ir tradicinių partijų bandymai izoliuoti naują politinę jėgą".

"Tačiau kol kas visos tradicinės partijos, įskaitant netgi potencialius V. Uspaskicho koalicijos partnerius, stebi jį su pagrįstu nepasitikėjimu", - pažymi apžvalgininkas. Jis išskiria dvi galimas politinės raidos galimybes, kurias, "sąlyginai", vadina "Paulausko" ir "Pakso" scenarijais, t. y. kooptacijos ir konfrontacijos.

V. Uspaskichas gali atkartoti A. Paulausko politinę karjerą. Dabartinis parlamento pirmininkas, savo politinio kelio pradžioje pats buvęs populistu, suvaidino svarbų vaidmenį kovoje su "Rusijos remiamais" populistu Rolandu Paksu ir Kazimiera Prunskiene.

Tačiau Darbo partijos vadovas gali pasekti ir nušalintojo prezidento R. Pakso pavyzdžiu. Jis "gali bandyti atsisakyti parlamentinės demokratijos, rinkos ekonomikos ir euroatlantinės integracijos vardan ekonominio klientiškumo - pažįstamų ir draugų protegavimo - ir ekonominių bei politinių ryšių su Rusija stiprinimo".

Šiuo atveju jis, kaip stiprus lyderis, stengtųsi populistinėmis priemonėmis mobilizuoti socialinio protesto balsus, kurie Lietuvoje sudaro apie 30 procentų viso elektorato. "Atrodo, jog dabar taip ir vyksta (bent jau ikirinkiminiu laikotarpiu)", - rašo apžvalgininkas.

V.Uspaskichas yra pasirengęs derėtis beveik su kiekviena partija. Vienintelė sąlyga: Darbo partijos atstovai privalo užimti su ūkio valdymu susijusius postus.

"Tačiau visus taškus sudėlios tik rinkimai ir porinkiminė aritmetika", - daro išvadą V. Sokoras.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.