aA
Juodosioms technologijoms priskirtini veiksmai šių metų Seimo rinkimuose bemaž nepastebimi. Tai parodė ryšių su visuomene agentūros „PR Service“ atliktas tyrimas dešimtyje apskričių centrų. Kiekviename mieste buvo apklausta po 250 žmonių. Asmeninių pokalbių metų buvo pateikti klausimai apie rinkimų kampanijos eigą, jos vertinimą, etiškus ir neetiškus veiksmus.
Mobilusis telefonas, pokalbis
Mobilusis telefonas, pokalbis
© Corbis/Scanpix
„Šio tyrimo tikslas – pamėginti įvertinti visuomenės pažeidžiamumą. Pilietinės visuomenės atstovai turėtų mokėti kritiškai reaguoti į gaunamus faktus. Neretai – ir su humoru. Pasaulyje panašūs visuomenės reakcijų tyrimai atliekami dažnai. Mes ketiname ir ateityje tirti žmonių reakcijas, skelbti, kas jas veikia ir kodėl. Manome, kad tokiu būdu įmanoma sukurti sveikesnę aplinką, kurią nebūtų taip lengva paveikti, pavyzdžiui, populistiniais veiksmais, jei turime galvoje politiką“, - sakė „PR Service“ agentūros direktorius Linas Kontrimas.

Lietuvos gyventojai mano, kad šiais metais aktyviai naudojama neetiškoms technologijoms priskirtina priemonė – gandai. Palyginti mažai gandų skleidžiama apie konkrečius kandidatus, tačiau apkalbų nestokojama apie rinkimuose dalyvaujančias partijas.

Antai paskleista gandų apie naujas politines jėgas – esą kai kurie kandidatai į Seimą priklauso užsienyje nelegalioms, bet labai turtingoms sektoms, todėl jų rinkimų kampanijai negailima pinigų.

Apie šiuo metu Seime atstovaujamas politines jėgas dažniausiai skleidžiami gandai, esą jie sudarę slaptus susitarimus ir iš esmės rinkimų rezultatai nėra svarbūs – vietos būsimame parlamente jau pasidalintos. Tauragėje, Alytuje įvardijamos konkrečios politikų pavardės, kurie tariamai ir yra suokalbių organizatoriai.

Dar viena kovos su konkurentais šiuose rinkimuose priemonė – agitacinės medžiagos gadinimas.

Visuomenės apklausa parodė, kad žmonės nekritiškai vertina informaciją, kurią skelbia žiniasklaida. Bemaž visuose didžiuosiuose miestuose laikraščiai ir televizija patys įvardijami kaip informacijos užsakovai, bet visiškai neminima, kad žiniasklaida tik atlieka savo pareigą ir informuoja visuomenę apie įvykius. Tokios nuomonės laikosi bemaž 20 procentų apklaustųjų.

Visuomenėje tvyro netikrumas dėl skleidžiamos informacijos patikimumo. Tai parodė pastarojo meto įvykių - Seimo narių korupcijos skandalo, Policijos generalinio komisaro pateiktos informacijos apie galimus kai kurių kandidatų į Seimo narius ryšius su nusikaltėliais – vertinimai.

Bemaž 60 procentų apklaustų žmonių teigė, kad šie veiksmai yra politikų santykių aiškinimasis pasinaudojant padėtimi ir galimybe įtakoti valstybines institucijas. Vilniuje apklausti žmonės tokius veiksmus įvardijo kaip itin rafinuotas technologijas, kurios iš esmės gali būti priskiriamos prie juodųjų, bet sunkiai įrodomų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.