aA
"Lietuvos žinios" kartu su visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų grupe RAIT šį rugsėjį pamėginus išsiaiškinti, ar rinkėjai liks ištikimi politikams, už kuriuos balsavo per praėjusius Seimo rinkimus, paaiškėjo, kad 22,1 proc. apklaustųjų apskritai neatsimena, už kurią partiją balsavo 2000-aisiais.
Rinkimai
Rinkimai
© ELTA
Be to, bemaž pusė rinkėjų, nedalyvavusių 2000-ųjų spalio 8 dieną vykusiuose rinkimuose, yra įsitikinę, kad tuomet Lietuvos valdžią jie vis dėlto rinko.

Remiantis Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, 2000 metais Seimo rinkimuose nedalyvavo 41,37 proc. rinkėjų. Tačiau rugsėjo mėnesį tik 23,8 proc. (beveik perpus mažiau) apklaustųjų tikino, kad į rinkimus prieš ketverius metus nėjo.

Gali būti, jog tai, už ką balsavo, pamiršo dalis Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) rinkėjų: prieš ketverius metus jai teko apie 11 proc. visų rinkėjų balsų, tačiau dabar balsavę už NS prisiminė tik 5,9 proc. apklausos dalyvių.

Veikiausiai taip nutiko ir liberalų rinkėjams: 2000-aisiais už juos balsavo 9,7 proc. visų rinkėjų, tačiau dabar tai patvirtina tik 7,1 proc. apklaustųjų.

Stabiliausią elektoratą turi premjero Algirdo Brazausko partiečiai. 2000 metais A.Brazausko socialdemokratinė koalicija gavo 17,4 proc. visų rinkėjų balsų. Šios apklausos metu balsavę už minėtą sąrašą teigė 17,8 proc. apklaustųjų.

Tyrimas rodo, kad maždaug ketvirtadalis (29,5 proc.) rinkėjų, kurie tvirtino esantys pamiršę, už ką balsavo per 2000-ųjų rinkimus, šį kartą žada savo balsą atiduoti Darbo partijai (DP). Panaši "užmaršuolių" dalis (26,7 proc.) tikina dar neapsisprendę, ir tik kas penktas iš jų (19,5 proc.) rinkimuose nežada dalyvauti.

7 proc. "užmaršuolių" balsų gali tikėtis A.Brazausko ir A.Paulausko koalicija, 5,1 proc. - Rolando Pakso koalicija, 12,2 proc. - kitos partijos.

26,8 proc. 2000-aisiais balsavusiųjų už A.Brazausko socialdemokratinę koaliciją lieka lojalūs ir žada savo balsus vėl atiduoti kairiesiems. Tačiau net 31,7 proc. buvusių socialdemokratinės koalicijos rinkėjų šį kartą žada rinktis DP.

Apklausos duomenimis, nelojalus yra ir liberalų rinkėjai. Tik 25,3 proc. jų savaitgalį žada balsuoti už Liberalų ir centro sąjungą. Vieni ištikimiausių lieka konservatorių rėmėjai. 61,7 proc. jų už šią politinę jėgą balsuos ir šį kartą.

Daugiau nei ketvirtadalis (27,2 proc.) tų, kurie įsitikinę, kad praėjusiuose rinkimuose nedalyvavo, taip pasielgti žada ir šį kartą.

Dar 24,3 proc. šios grupės atstovų tikina dar nesantys apsisprendę, už kurią partiją balsuos. 27,6 proc. tokių apklaustųjų tikina savo balsą atiduosią už DP.

Plačiau apie tai skaitykite "Lietuvos žiniose"