aA
Prezidentas Valdas Adamkus ketvirtadienį vetavo įstatymo dėl kompensacijų už nekilnojamąjį turtą, pataisą, keičiančią kompensacijų už valstybės išperkamą nekilnojamąjį turtą tvarką.
Valdas Adamkus
Valdas Adamkus
© ELTA
Kompensacijų už valstybės išperkamą nekilnojamąjį turtą dydžio, šaltinių, mokėjimo terminų bei tvarkos, taip pat valstybės garantijų ir lengvatų, numatytų piliečių nuosavybės teisių į išlikusį nekilnojamąjį turtą atkūrimo įstatymo pataisa yra pirmasis įstatymas, kurį prezidentas Seimui grąžina pakartotinai svarstyti nuo jo antrosios kadencijos pradžios liepos 12-ąją.

Prezidento dekrete konstatuojama, kad pataisa yra abejotina dėl jos atitikties Konstitucijos 29 straipsnyje įtvirtinam asmenų lygiateisiškumo principui, pranešė Prezidento spaudos tarnyba.

Pasak pranešimo, keičiant 1998-ųjų liepą įsigaliojusią ir įgyvendinamą kompensavimo už nekilnojamąjį turtą tvarką būtų sudarytos nevienodos kompensavimo už nekilnojamąjį turtą Lietuvos piliečiams sąlygos.

"Konstitucijoje garantuojamas asmenų lygiateisiškumas - vienas esminių teisinės valstybės principų", - rašoma dekrete.

Prezidentas pasiūlė šią pataisą panaikinti.

Pagal rugsėjo 21 dieną 33 parlamentarų balsais priimtą įstatymo pataisą grąžintinuose namuose gyvenantiems nuomininkams kompensacijų dydis kasmet būtų indeksuojamas atsižvelgiant į nekilnojamojo turto kainas.

Pataisoje numatoma, jog turi būti atliktas nuomojamų gyvenamųjų patalpų rinkos vertės patikslinimas, siekiant kompensuoti nuomininkams gyvenamųjų patalpų įsigijimo išlaidas.

Finansų ministro Algirdo Butkevičiaus teigimu, pataisos įgyvendinimas valstybei papildomai kainuotų maždaug 120 mln. litų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.