aA
Lietuvoje viešinti grupė Irako politikų neabejoja galimybėmis nugalėti terorizmą ir kitų metų sausio pabaigoje surengti pirmuosius demokratinius rinkimus. Tai irakiečiai žurnalistams sakė po ketvirtadienį įvykusio susitikimo su prezidentu Valdu Adamkumi.
Bagdadas
Bagdadas
© EPA-ELTA
13 laikinosios Irako vyriausybės atstovų įgyti demokratinių rinkimų organizavimo patirties į Lietuvą atvyko trečiadienį.

Vilniuje viešintys irakiečiai atstovauja Islamiškosios revoliucijos Aukščiausiajai Tarybai, Kurdistano islamiškajai sąjungai, Islamo demokratiškajai krypčiai, Sutelkiamosios sueigos koalicijai, Demokratiniam regioniniam susivienijimui, Laisvųjų pareigūnų ir civilių judėjimui, Nacionaliniam suvienytojo darbo frontui bei Kurdistano moterų judėjimui.

Irakiečiai ketina stebėti sekmadienį vyksiantį balsavimą Seimo rinkimuose, susitikti su Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK), nevyriausybinių organizacijų, politinių partijų atstovais.

Islamiškosios revoliucijos Aukščiausiosios Tarybos politinio biuro vadovas Sa'ad Abdul-Wahab Jawadas (S.A.-V. Džavadas) žurnalistams pažymėjo, kad irakiečiai gyvena absoliučiai skirtingomis sąlygomis nuo tų, kuriomis gyvena Lietuvos žmonės.

"Mes turime 18 (provincijų - BNS) vyriausybių, daugiau nei 25 mln. žmonių, iš kurių 12 mln. - balsavimo teisę turinčių piliečių. Organizuojant rinkimus reikia parengti apie 10-15 tūkst. balsavimo vietų visame Irake. Didžiausia kliūtis yra blogos saugumo sąlygos ir terorizmas Irake, nes visose balsavimo vietose bus rizika", - pažymėjo S.Abdul-Wahab Jawadas.

Tuo pačiu S.A.W.Jawadas pažymėjo, kad nepaisant terorizmo grėsmės demokratijai, Irako žmonės, Vyriausybė ir tarptautinės organizacijos bei visi demokratijos siekiantys žmonės užtikrins, kad rinkimai įvyktų kitų metų sausį.

"Mes esame tikri, kad pajėgsime apsisaugoti nuo tarptautinio terorizmo ir galėsime surengti istorinius laisvus rinkimus", - sakė S.A.V.Jawadas.

Laisvų pareigūnų ir civilių judėjimo generalinis sekretorius Najeb (Nadžebas) Mostafa Mahde savo ruožtu, kad buvęs režimas bandė parodyti pasauliui, kad rinkimai ir demokratija šalyje egzistuoja.

"Tačiau tai buvo tik sukurtas dalykas. Todėl bet koks tikrų demokratinių rinkimų stebėjimas padės Irako žmonėms", - sakė N.M.Mahde.

N.M.Mahde teigimu, delegaciją domina pačios menkiausios detalės apie rinkimų procesą, balsų skaičiavimą, partijų veiklą, kaip partijos formuoja koalicijas ir dirba kartu ir t.t.

"Mes taip pat norime sužinoti, kokios sąlygos buvo Lietuvoje prieš nepriklausomybę, kaip jūs kovojote su korupcija, kaip Lietuvos žmonės pasiekė politinį stabilumą šalyje", - sakė N.M.Mahde.

Paklausti, ar nuvertus Saddamo Husseino režimą Irako žmonės jaučiasi laimingesni, Islamo demokratiškosios krypties generalinio koordinatoriaus pavaduotojas Abdulas Kareemas A.A.A. Billalas (Abdulas arimas Bilalas) teigė, kad žmonės jaučiasi laimingi, nes yra išlaisvinti nuo žiauraus diktatoriško režimo, kuris buvo šalyje pastaruosius 35 metus.

"Mes esame dėkingi Jungtinėms Valstijoms, koalicijai ir tarptautinėms pajėgoms, kad išlaisvino mus nuo šio režimo", - sakė A.K.Billalas.

Paklausti, kiek, jų manymu, laiko tarptautinės pajėgos turėtų išlikti Irake ir užtikrinti stabilumą šalyje, delegacijos narys Ameras Fayadh (Fajidas) teigė, kad kol kas nustatyta, kad nuo valdžios perdavimo birželio pabaigoje iki vieneriems metams po rinkimų praėjus, naujoji Irako vyriausybė turės teisę paprašyti tarptautinių pajėtų pasilikti arba išvykti.

"Taigi sprendimą priims Irako vyriausybė, kurią išrinks Irako žmonės", - sakė A.Fayadh.

Prezidento patarėja Halina Kobeckaitė žurnalistams sakė, kad V.Adamkus irakiečius patikino, kad Lietuva pasirengusi ir toliau nuosekliai laikytis įsipareigojimo prisidėti prie saugumo ir stabilumo įtvirtinimo Irake, išlaikydama savo 120 karių kontingentą Irake.

"Lietuva kartu su tarptautine bendrija reiškia savo paramą Irako žmonėms ir Laikinajai Irako Vyriausybei. Visų mūsų bendras interesas - matyti Iraką stabilų ir saugų. Tai taptų svarbiu pozityviu pavyzdžiu visam Artimųjų Rytų regionui", - sakė prezidentas.

Irakiečiai prezidento klausė apie pirmuosius nepriklausomybės žingsnius, partijų funkcionavimą ir domėjosi kitais klausimais, taip pat teiravosi, ar Lietuva galėtų padėti likviduojant po karo likusį Irake užterštumą.

Patarėjos teigimu, V.Adamkus sakė, kad Lietuva turi labai gerų aplinkosaugininkų ir Aplinkos ministerija galėtų padėti šioje srityje.

Savaitė vyksiančius Irako pareigūnų mokymus Lietuvoje organizuoja Užsienio reikalų ministerija (URM) kartu su Tarptautiniu Respublikonų institutu. Lietuvos Vyriausybė irakiečių mokymui iš rezervo fondo skyrė 50 tūkst. litų.

Po JAV ir sąjungininkų invazijos į Iraką 2003 metų pavasarį, nuvertusios diktatoriaus Saddamo Husseino režimą, šioje šalyje tarnauja 120 karių iš Lietuvos - du kontingentai maždaug po pusšimtį taikdarių Lenkijos ir Didžiosios Britanijos vadovaujamuose sektoriuose ir keliolika karininkų įvairaus lygio vadavietėse.

Krašto apsaugos ministras Linas Linkevičius yra pareiškęs, kad Lietuvos karių išvedimo iš Irako laiką lems trys veiksniai - Seimo sprendimai, Jungtinių Tautų įgaliojimai bei saugumo padėtis šioje Azijos valstybėje.

Seimas yra sankcionavęs Lietuvos karių dalyvavimą misijoje Irake iki kitų metų pabaigos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.