aA
Baltarusijos jaunimo opozicinis judėjimas ZUBR įskėlė nesutarimo ugnį tarp dviejų Lietuvos atstovų Europos Parlamente (EP). Europarlamentaras Rolandas Pavilionis išplatino laišką kitiems EP nariams dėl konservatoriaus Vytauto Landsbergio neva nereglamentuotos kalbos Užsienio reikalų komitete.
Rolandas Pavilionis - karikatūra
Rolandas Pavilionis - karikatūra
© DELFI
Pasak R. Pavilionio, konservatorius šiame posėdyje padarė "šmeižikišką išpuolį" prieš didžiausią ir aktyviausią Baltarusijos jaunimo opozicinį judėjimą ZUBR, kurį Andrejaus Sacharovo premijai "Už minties laisvę" parėmė 43 europarlamentarai.

"V. Landsbergis, nesiremdamas jokiais faktais, darė užuominas, esą šis judėjimas susijęs su KGB, su imperinėmis Rusijos jėgomis", - piktinasi R. Pavilionis.

Pagrindinę Europos Parlamento premiją už žmogaus teisių gynimą antradienį pasiūlyta drauge skirti dviem Rusijos teisių gynėjams, stojantiems prieš karinės jėgos panaudojimą Čečėnijoje, - keturiasdešimties metų žurnalistei ir mokytojai Natalijai Jestemirovai ir Rusijos žmogaus teisių instituto prezidentui, žinomam teisių gynėjaui Sergejui Kovaliovui.

R.Pavilionio laiške teigiama, esą toks poelgis, "siekiant palenkti kolegas, kad jie balsuotų už paties V. Landsbergio iškeltą kandidatūrą, negarbingas, netoleruotinas ir neįtikėtinas Europos Parlamente". Tai esą pripažino ir kiti posėdyje dalyvavę parlamentarai. Tokiu V. Landsbergio poelgiu pasipiktino Baltarusijos opozicijos atstovai.

Kaip teigiama R. Pavilionio sekretoriato Briuselyje pranešime, daugiau nei 1500 ZUBR aktyvistų už pasipriešinimą diktatoriniam režimui yra patyrę represijas, daugelį jų Tarptautinė žmogaus teisių gynimo organizacija "Amnesty International" yra pripažinusi sąžinės kaliniais.

Tuo tarpu V. Landsbergis Eltai teigė iškėlęs rimtų abejonių dėl ZUBR, apie kurias šiame pareiškime neužsimenama. Pasak konservatoriaus, Baltarusijos jaunimo judėjimas neturi programos, "bent jau niekas jos nežino", neskelbia siekių stiprinti šalies savarankiškumą, europietišką orientaciją arba nepriklausomybę nuo Rusijos.

"Tokiu aštriu klausimu kaip baltarusių kalbos išstūmimas, uždarant paskutines mokyklas, mano žiniomis, jie nepasisako, o savo spaudą leidžia rusų kalba", - pažymėjo V. Landsbergis.

Konservatorius teigė kandidatu A. Sacharovo premijai gauti pristatęs žinomą disidentą, Rusijos Valstybės Dūmos deputatą profesorių Sergejų Kovaliovą, 1975 metais Vilniuje teistą už Lietuvos katalikų bažnyčios kronikos platinimą. "Žmogus, kovojęs dešimtis metų, kentėjęs kalėjimuose, yra daug vertingesnė kandidatūra nei trejus metus veikiantis neapibrėžtas jaunimo judėjimas. Tarp jo narių gali būti daug nuoširdžių ir drąsių jaunuolių, tačiau jie neprilygsta S. Kovaliovui", - pabrėžė V. Landsbergis.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.