aA
Artėjant JAV prezidento rinkimams laikraštis "The New York Times" klausia, ar Amerika pasirengusi pakeisti Konstitucijos nuostatą, draudžiančią užsienyje gimusiems asmenims siekti šalies vadovo posto.
Niujorkas
Niujorkas
© EPA-ELTA
Praėjus daugiau nei metams po to, kai Jungtinių Valstijų aukštieji ir žemieji parlamento rūmai pasiūlė panaikinti šią nuostatą, Senato teisės komitetas surengė ekspertų klausymus šia tema.

"Atėjo laikas panaikinti šį pasenusį, nereikalingą ir nesąžiningą barjerą", - teigė komiteto pirmininkas. Norint pakeisti Konstituciją reikia dviejų trečdalių Atstovų rūmų ir Senato balsų bei trijų ketvirtadalių 50 valstijų pritarimo.

Klausymo metu daugiausia buvo diskutuojama apie Jungtinių Valstijų įkūrėjų motyvus priimant šią nuostatą. Nuspręsta, jog jie vadovavosi savo laikmečio aktualijomis, norėdami išvengti užsienio valstybių įtakos.

Už Konstitucijos pakeitimą taip pat pasisako Mičigano valstijos gubernatorė Jennifer Granholm, kuri yra gimusi Kanadoje. Ji teigė: "Negali pasirinkti savo gimimo vietos, bet gali apsispręsti, kur gyventi ir kam prisiekti ištikimybę".

Klausyme dalyvavę ekspertai nesutarė daugeliu klausymų, ypač dėl laiko, kuris turi praeiti, kol užsienyje gimęs JAV pilietis galės būti renkamas šalies prezidentu. Buvo siūlomi 20 ar 35 metai, tačiau taip pat buvo išsakyta nuomonė, jog tokių apribojimų nereikia, o žmonės "patys atsirinks, už ką balsuoti".

Ši tema Amerikai aktuali ir dėl to, jog buvusi Holivudo žvaigždė, o šiuo metu Kalifornijos valstijos gubernatorius Arnoldas Schwarzeneggeris yra užsiminęs apie tai, kad, atsiradus galimybei, siektų prezidento posto.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.