aA
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) ketvirtadienį svarstys kyšininkavimu įtariamo parlamentaro, liberalcentristo Virginijaus Martišausko prašymą panaikinti jo Seimo nario mandatą, kad teisėsauginkai galėtų netrukdomai tirti jo bylą. V.Martišauskas pageidauja atsisakyti mandato nuo spalio 8 dienos. Tuo tarpu Seimo valdyba nusprendė pirmadienį sušaukti Seimo posėdį dėl V.Martišausko asmens neliečiamybės panaikinimo.
Virginijus Martišauskas - karikatūra
Virginijus Martišauskas - karikatūra
© DELFI
Pagal Seimo statutą, Seimo nario asmuo yra neliečiamas. Be parlamento sutikimo jis negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas, negali būti kitaip suvaržoma jo laisvė, išskyrus atvejus, kai jis užtinkamas bedarantis nusikaltimą. Jeigu VRK nuspręstų panaikinti V.Martišausko mandatą, Seimo sprendimo jau nereikėtų.

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas teigia, kad, pagal galiojančią tvarką, V.Martišauskas ir toliau išlieka kandidatu į Seimą. Jei liberalcentristas bus išrinktas į naujos kadencijos parlamentą, Seimui jau pirmojo posėdžio metu teks spręsti, ar leisti tęsti pradėtą baudžiamąją bylą. Z.Vaigausko nuomone, naujos kadencijos Seimas rinksis lapkričio 4-15 dienomis.

Generalinis prokuroras Antanas Klimavičius trečiadienį Seimo paprašė leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn liberalcentristą už "kyšio prievartavimą, priėmimą ir davimą".

V.Martišauskas ketvirtadienį ir toliau nepripažino ėmęs kyšį "Nė vieną minutę neprisipažįstu ir tai yra absurdas, ir tuoj mes tuo įsitikinsime", - sakė liberalcentristas.

Visą istoriją pavadinęs neteisėtu kompromatu, V.Martišauskas atsisakė žurnalistams komentuoti Generalinio prokuroro A.Klimavičiaus išsakytus teiginius. "Žiniasklaidoje yra minima daug kas. Šiek tiek yra kitaip, bet aš nenoriu į detales veltis dabar ir to nepatariu daryti ir teisininkams", - sakė Seimo narys.

Trečiadienį paaiškėjus, kad V. Martišauskas galėjo įsivelti į kyšininkavimo skandalą, Liberalų ir centro sąjungos vadovybė pareiškė liepsianti parlamentarui atsisakyti mandato. Tačiau vėlų vakarą į nenumatytą posėdį susirinkusi partijos Rinkimų štabo taryba šiuo klausimu nieko nenusprendė.

Liberalų ir centro sąjungos vadovybė ketino rekomenduoti V.Martišauskui atsisakyti mandato. Partija kalbėtis apie tai su V. Martišausku norėjo ketvirtadienį, pranešė LTV "Žinios".

Seimo narys teigė, jog posėdžio metu su partijos kolegomis telefonu tarėsi, kaip elgtis toliau, tačiau patikino, kad sprendimą atsisakyti mandato priėmė pats. V.Martišauskas taip pat sustabdė narystę Liberalų ir centro sąjungoje, kol vyksta ikiteisminis tyrimas.

V.Martišauskas įtariamas reikalavęs 10-ties tūkstančių litų kyšio ir už tai žadėjęs išsaugoti aplinkosaugininko Kęstučio Šiliausko darbo vietą. Martišauskas teigia, kad tai konkurentų provokacija ir kaltina teisėsaugą politikavimu.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.