aA
Atskilusios nuo Gruzijos ir nepriklausoma pasiskelbusios Abchazijos centrinė rinkimų komisija (CRK) trečiadienį patvirtino prezidento rinkimų rezultatus visuose respublikos rajonuose, išskyrus Galio, kur vyks pakartotinis balsavimas.
CRK vadovas Sergejus Smyras pareiškė žurnalistams, kad sprendimas surengti pakartotinį balsavimą Galio rajone yra politinis. "Šis CRK sprendimas yra ne tik teisinis dokumentas. Atsirado ta tikra įtampa, ir tai taip pat yra ir politinis sprendimas... Mes vadovavomės tautos interesais, ir mums ne tas pats, koks bus mūsų valstybės likimas rytoj", - sakė jis.

CRK vadovas taip pat patvirtino, kad remiantis balsavimo rezultatais pirmauja buvęs Abchazijos premjeras Sergejus Bagapšas.

S.Smyras taip pat patikslino duomenis apie rinkėjų skaičių. Pasak S.Smyro, į rinkėjų sąrašus buvo įtraukta 122 524 žmonės. Galio rajone balsavo 76 654 rinkėjai, iš jų už S.Bagapšą - 35 092, už dabartinį autonomijos ministrą pirmininką Raulį Chadžimbą - 30 120.

S.Bagapšas spaudos konferencijoje savo ruožtu pranešė, kad CRK pakartotinį balsavimą visose trijose Galio rajono apygardose nusprendė surengti spalio 17 dieną. Jo nuomone, spalio 3 dieną grubių balsavimo procedūrų Galio rajone nebuvo padaryta. Trečiadienį įvyksiančiame Galio rajono apygardų rinkimų komisijų pirmininkų susitikime su CRK nariais bus aptarti neva padaryti pažeidimai, pridūrė jis.

Tuoj po rinkimų kandidatas R.Chadžimba pareikalavo anuliuoti rezultatus ir pakartoti juos iš naujo visoje respublikoje. Jis mano, kad per rinkimus padaryta daug įstatymų pažeidimų, ypač Galio rajone, kur gyvena daugiausia gruzinų ir iš kur kilęs jo varžovas S.Bagapšas.

Gruzinę vedusio S.Bagapšo priešininkai kaltina jį progruziniškomis nuotaikomis, tačiau pats jis tai neigia. "Mus laiko nusiteikusiais progruziniškai, tačiau mes nusiteikę prorusiškai, ir jei laimėsiu, mes labiau suartėsime su Rusija. Su Rusija buvo ir bus normalūs santykiai", - pareiškė S.Bagapšas.

Nuo 1992 metų Abchazija po ginkluoto konflikto su Tbilisiu faktiškai yra nepriklausoma nuo Gruzijos. Gruzijos lyderis Michailas Saakašvilis ne kartą yra pareiškęs, kad sugrąžinti Abchaziją į Gruzijos sudėtį - jo gyvenimo tikslas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.