aA
Izraelio ministras pirmininkas Arielis Sharonas trečiadienį dar kartą patvirtino savo įsipareigojimus JAV remiamoms taikos "kelio gairėms", kai jo patarėjas pareiškė, jog premjero pasiūlytas pasitraukimo iš Gazos Ruožo planas sutrukdys įkurti Palestinos valstybę.
Ariel Sharon
Ariel Sharon
© AFP/Scanpix
Greičiausiai norėdamas sušvelninti patarėjo Dovo Weisglasso išspausdintų komentarų, kuriuose jis nuvertino "kelio gaires", žalą, A.Sharonas sakė, jog ši tarptautinė taikos iniciatyva buvo "vienintelis planas, įgalinantis progresą ilgalaikio politinio susitarimo su palestiniečiais link".

D.Weisglassas dienraščiui "Haaretz" pareiškė, kad vienašališkas Izraelio planas, kuriam pritarė Vašingtonas, pasitraukti iš kai kurių okupuotų žemių ir pasilaikyti likusias, neribotam laikui sutrukdys palestiniečiams įsteigti savo valstybę.

"Mūsų pasitraukimo plano prasmė yra taikos proceso sustabdymas. Tai aprūpina formaldehidu, kuris būtinas tam, kad nebūtų politinio proceso su palestiniečiais", - sakė jis.

"Sustabdžius procesą, užkertamas kelias steigti Palestinos valstybę, užkertama kelias veltis į diskusijas apie pabėgėlius, sienas ir Jeruzalę ... Tad visas šis (pasiūlymų) paketas, vadinamas Palestinos valstybe, su visomis jo sukeliamomis (pasekmėmis) iš tikrųjų neribotam laikui yra pašalintas iš mūsų darbotvarkės", - interviu sakė D.Weisglassas.

"Ir visa tai (padaryta) su ...prezidento palaiminimu", - pridūrė jis, turėdamas omenyje JAV prezidento George'o W.Busho balandžio mėnesį išreikštą pritarimą A.Sharono planui 2005 metais pasitraukti iš Gazos Ruožo pasiliekant dalį Vakarų Kranto teritorijų, kuris pakeičia įstrigusį "kelio gairių" planą.

"Iš tikrųjų susitariau su amerikiečiais (per derybas, po kurių G.W.Bushas pritarė pasitraukimo planui), ...kad (klausimas) dėl dalies gyvenviečių visai nebus nagrinėjamas, o (klausimas) dėl likusių nebus nagrinėjamas tol, kol palestiniečiai nepavirs suomiais".

Izraelio dešiniųjų vyriausybės pareigūnai pastaraisiais mėnesiais privačių pokalbių metu nebeteikia reikšmės užsienio valstybių remiamam taikos "kelio gairių" planui ir atmeta dažnai girdimus palestiniečių lyderių raginimus derėtis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.