aA
Lietuva remia Europos Komisijos pasiūlymus dėl Turkijos stojimo į ES derybų laiko ir strategijos. Šią poziciją Lietuvos užsienio reikalų ministras Antanas Valionis išdėstė po to, kai Europos Komisija spalio 6 dieną paskelbė rekomendaciją pradėti su Turkija derybas dėl jos narystės ES, tačiau su sąlyga, jeigu Turkijoje bus priimti ir įsigalios tam tikri reformoms svarbūs teisės aktai.
Antanas Valionis
Antanas Valionis
© ELTA
Taip pat numatyta, kad derybos gali būti nutrauktos, jei iškiltų rimtų demokratijos principų pažeidimų. Europos Komisija pabrėžė, kad derybos yra ilgalaikis ir atviras procesas, kuriam nenumatomi jokie jų užbaigimo terminai.

Ministro A.Valionio vertinimu, Turkijos pasirengimo narystei procesas pareikalaus ryžtingų ir ilgalaikių jos vyriausybės bei visuomenės pastangų, tuo tarpu Europos Komisijos atliktas Turkijos narystės poveikio įvertinimas išryškina būtinas reformų kryptis Turkijoje bei nubrėžia šios šalies tolesnio dalyvavimo Europos integracijos procese strategiją.

"Sveikiname Turkijos pažangą įgyvendinant politinius ir ekonominius narystės kriterijus, taip pat perkeliant ir įgyvendinant Europos Sąjungos teisės reikalavimus. Tačiau manome, kad reikalingos esminės pastangos siekiant atlikti prioritetinius pasirengimo narystei Europos Sąjungoje darbus", - BNS sakė A.Valionis.

Pasak jo, Lietuva pritaria Europos Komisijos nuomonei, kad Turkija padarė pažangą politinės reformos srityje, tačiau išlieka trūkumų, todėl politinės reformos turi būti konsoliduojamos ir plečiamos.

Uždaviniai, susiję su ekonominių prioritetų įgyvendinimu, pasiekti tik iš dalies, todėl pastangos šioje srityje taip pat turi būti stiprinamos.

Ministro įsitikinimu, Turkijai, kaip ir kitoms ES kaimynėms Europoje, turi būti suteikta europietiška perspektyva, jeigu šios šalys yra sutelkusios politinę valią vykdyti reikiamas reformas ir ryžtingai atlieka pasirengimo narystei ES darbus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.