aA
Lenkijos lietuvių bendruomenės atstovai trečiadienį paprašė prezidento Valdo Adamkaus paramos spartinant švietimo centro statybą Seinuose.
Tokį prašymą prezidentui išdėstė Vyskupo Antano Baranausko fondo tarybos pirmininkas Petras Maksimavičius, Lenkijos lietuvių draugijos pirmininkas Algirdas Vaicekauskas, Lenkijos lietuvių bendruomenės valdybos pirmininkė Irena Gasperavičiūtė, susitikime taip pat dalyvavo Lietuvos generalinis konsulas Varšuvoje Genadijus Mackelis ir konsulė Seinuose Aušra Černevičienė.

"Mes esame suinteresuoti, kad šis projektas būtų įgyvendintas kuo greičiau. Prašėme, kad prezidentas būtų šio projekto garbės globėjas", - BNS sakė I.Gasperavičiūtė. Lenkijos lietuviai nori, kad statyba būtų užbaigta iki kitų metų mokslo pradžios.

Pasak prezidento patarėjo Ričardo Šlepavičiaus, prezidento nuomone, reikia dėti visas pastangas, kad šis centras imtų veiktų kuo greičiau.

Šiuo metu švietimas lietuvių kalba Seinų krašte yra išskaidytas į mažas klases nedidelėse mokyklose, o tokių mokyklų išlaikymas brangiai kainuoja, dėl to nuspręsta statyti lietuvių švietimo centrą Seinuose, kur vaikai būtų mokomi nuo vaikų darželio iki gimnazijos užbaigimo (9 klases).

Šiemet kovą Lietuvos vyriausybė skyrė 176 tūkst. litų Lenkijos lietuvių mokyklos Seinuose statybai.

Už šias lėšas vyskupo Antano Baranausko fondas "Lietuvių namai" įsigijo sklypą statyboms ir ėmė tvarkyti dokumentus. Kovą buvo parengtas mokyklos pastato projektas. Pastate įsikurs pagrindinė mokykla, kurioje galės mokytis 60 vaikų, gimnazija, skirta 40 mokinių, ir vaikų darželis.

Fondo turimas sklypas statyboms yra per mažas, todėl nupirktas ir greta esantis 1,2 hektaro ploto sklypas.

Lenkijos lietuviai susitikime padėkojo prezidentui už paramą gaunant visus reikiamus leidimus - po Lietuvos prezidento susitikimų su Lenkijos prezidentu Aleksandru Kwasniewskiu Gdanske ir Krynicoje rugpjūtį ir rugsėjį, klausimų sprendimas pagreitėjo.

Švietimo centro statybą finansuos Lietuvos vyriausybė. Bendra projekto sąmata siekia 5 mln. litų.

Sausio pabaigoje Seinų valsčiaus taryba nutarė uždaryti Aradnininkų ir Lumbių mokyklas bei reorganizuoti Krasnagrūdos mokyklą.

Netoli Lietuvos sienos esančiuose Lenkijos valsčiuose lietuviai kai kur sudaro vietos gyventojų daugumą. Pavyzdžiui, Punsko valsčiuje jie sudaro apie 80 proc. gyventojų, apie trečdalis Seinų valsčiaus gyventojų taip pat yra lietuviai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.