aA
Suskaičiavus balsus nuo Gruzijos atskilusios Abchazijos prezidento rinkimuose, netikėtai paaiškėjo, kad pirmauja Sergejus Bagapšas, pralenkęs savo pagrindinį varžovą Raulį Chadžimbą, kurį rėmė Rusijos valdžia. Centrinė rinkimų komisija pranešė, kad "Černomorenergo" generalinis direktorius ir buvęs šios nepripažintos respublikos premjeras S. Bagapšas "turi didelę persvarą".
Už jį, pirminiais duomenimis, balsavo daugiau kaip 35 tūkst. žmonių, o už dabartinį ministrą pirmininką R.Chadžimbą - 29 tūkst. Rinkimuose dalyvavo ir daugiau kandidatų.

Kad iškovotų pergalę, kandidatas turi surinkti visų rinkimuose dalyvavusių rinkėjų 50 proc. balsų plius vieną balsą.

Tačiau CRK dar negavo balsavimo duomenų iš kai kurių vietovių, tarp jų iš Galio rajono. Manoma, kad galutiniai rezultatai bus paskelbti trečiadienį, o kai kurie analitikai neatmeta antrojo rato galimybės.

R.Chadžimba (kurio rinkimų plakatuose jis buvo pavaizduotas drauge su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, neseniai priėmusiu Abchazijos lyderį Kremliuje) reikalauja pakartotinio balsavimo, skųsdamasis pažeidimais.

Su jo skundais sutinka Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacija (ESBO), pareiškusi, kad per rinkimus Abchazijoje buvo neleistinai daug pažeidimų. ESBO duomenimis, rinkimų negalima laikyti teisėtais, nes keliasdešimt tūkstančių etninių gruzinų, tapusių pabėgėliais per ginkluotą Suchumio ir Tbilisio konfliktą 1992-93 metais, negalėjo dalyvauti balsavime.

Kruvini kariniai veiksmai baigėsi paliaubomis. Jas stebi taikos palaikymo pajėgos, kuriose dalyvauja Rusija, o nesikeičiantis Abchazijos prezidentas vis tebėra Vladislavas Ardzinba.

Gruzijos valdžia pareiškė, kad Abchazijos prezidento rinkimai neteisėti, bet žadėjo netrukdyti juos surengti.

Gruzija ketina susigrąžinti atskilusias teritorijas - Abchaziją ir Pietų Osetiją. Tačiau Abchazijoje Tbilisiui tenka atsižvelgti tiek į tą aplinkybę, kad abu kandidatai į prezidentus žada rinkėjams išsaugoti respublikos nepriklausomybę, tiek į Rusijos interesus.

Maskva nori išsaugoti jėgų balansą Kaukaze, kur vis didesnę įtaką įgyja Vašingtonas, noriai padedantis Gruzijai, ypač gynybos srityje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.