aA
Viceprezidentas Dickas Cheney ir demokratų senatorius Johnas Edwardsas antradienį per debatus negailėjo vienas kitam kritikos dėl Irako karo ir vienas kito veiksmų bei sprendimų. Prezidento George'o W.Busho ir jo varžovo, demokratų senatoriaus Johno Kerry pasirinkti kandidatai į viceprezidentus toliau tęsė savo bosų praėjusią savaitę pradėtą temą ir ginčijosi dėl Irako karo bei JAV saugumo politikos.
Cheney ir Edwardsas
Cheney ir Edwardsas
© EPA-ELTA
J.Edwardsas kaltino D.Cheney dėl to, kad jis "nebuvo atviras" dėl Irako, o D.Cheney atkirto, kad demokratai neturi kompetencijos vadovauti.

"Ką padarėme Irake, buvo kaip tik tai, ką reikėjo padaryti, - sakė D.Cheney, kuris tvirtino, jog karas Irake buvo lemiamas platesnio masto karo su terorizmu frontas. - Jei man reikėtų rekomenduoti tai dar kartą, rekomenduočiau laikytis tiksliai tokio paties veiksmų kurso".

J.Edwardsas, Šiaurės Karolinai atstovaujantis senatorius, sakė, kad D.Cheney ir G.W.Bushas ignoruoja vis didėjantį chaosą Irake ir nukreipia dėmesį nuo tokių tarptautinių grėsmių kaip branduolinės programos Irane ir Šiaurės Korėjoje.

"Pone viceprezidente, jūs vis dar nesate atviras Amerikos žmonėms", - pasakė J.Edwardsas ir vėliau pridūrė: "Nemanau, kad šalis gali ištverti dar ketverius tokių patyrimų metus".

Kandidatų į viceprezidentus debatai dažnai nublanksta prieš pagrindinius rinkimų kampanijų renginius, bet D.Cheney ir J.Edwardso susitikimas įgavo didesnę reikšmę dėl to, kad kelios visuomenės apklausos rodė rinkimų kovą darantis vis atkaklesnę.

Per debatus, kurie užtruko pusantros valandos, taip pat buvo kalbama vidaus politikos klausimais, be to, buvo daugiau asmeninės kritikos nei per pirmąjį G.W.Busho ir J.Kerry susitikimą. D.Cheney ir J.Edwardsas karštai ginčijosi dėl vienas kito poelgių, sprendimų ir darbo patirties.

"Ilgas gyvenimo aprašymas nėra tolygus geriems sprendimams", - sakė J.Edwardsas viceprezidentui, kuris ilgus metus ėjo valstybines pareigas. D.Cheney J.Edwardsui pasakė: "Atvirai kalbant, jūsų duomenys (apie darbą) Senate nėra labai ypatingi".

D.Cheney tvirtai gynė G.W.Busho administracijos veiksmus Irake ir atmetė tvirtinimus, kad karo veiksmai klostėsi blogai ar kad Jungtinės Valstijos neša pernelyg sunkią naštą.

Jis pakartojo kritiškus G.W.Busho žodžius apie J.Kerry ir J.Edwardsą, kad jie savo nuomonę dėl Irako keičia pagal susidarantį politinį klimatą.

"Jūs nesate patikimas Irako klausimu dėl didžiulių nesuderinamumų, kuriuos Johnas Kerry ir jūs reiškėte dėl Irako", - sakė D.Cheney, kuris taip pat pridūrė, jog J.Kerry nėra tinkamas dirbti prezidento darbo.

"Netikiu, kad jis turi savybių, kurias mums reikia matyti vyriausiojo vado (asmenyje), nes, remdamasis jo (politinių sprendimų) duomenimis, nemanau, kad jis vykdytų tokią agresyvią politiką, kuri turi būti vykdoma, jei norime įveikti tuos teroristus", - sakė jis.

D.Cheney pakartojo savo argumentus, kad Irakas prieš karą teikė prieglobstį Abu Musabui al Zarqawi, nors CŽV ataskaitoje šiuo klausimu nebuvo pateikta jokių įtikinamų įrodymų, ir kad Irakas buvo susijęs su "al Qaeda".

2001 metų rugsėjo 11-osios atakas tyrusi komisija nustatė, kad Irakas ir "al Qaeda" nepalaikė bendradarbiavimo santykių, o gynybos sekretorius Donaldas Rumsfeldas yra sakęs, kad nematė jokių tvirtų tokio ryšio įrodymų.

"Pone viceprezidente, nėra ryšio tarp rugsėjo 11-osios atakų ir Saddamo Husseino", - pareiškė J.Edwardsas.

Antradienį vykusiuose pretendentų į JAV viceprezidento posto debatuose neišvengta ir kelių asmeniškų kandidatų gyvenimo detalių. Per debatus buvo užsiminta ir apie homoseksualių polinkių viceprezidento Dicko Cheney dukterį Mary Cheney.

Kai išsiskyrė D.Cheney ir jo oponento senatoriaus Johno Edwardso nuomonės dėl konstitucinės pataisos, draudžiančios gėjų santuokas, J.Edwardsas pagyrė D.Cheney ir jo žmoną Lynne už viešai pareikštą meilę ir paramą vienai iš dviejų poros suaugusių dukterų lesbietei Mary.

"Mes galime tik gerbti porą, kuri viešai kalba apie netradicinių pažiūrų dukterį. Tai nuostabu. Pasaulyje yra milijonai tėvų, kurių vaikai yra homoseksualūs, tačiau jie juos myli ir nori, kad jie būtų lamingi", - sakė jis.

D.Cheney savo oponentui atsakė: "Aš jūsų žodžius labai vertinu".

Tačiau politikos klausimais varžovų nuomonės išsiskyrė.

D.Cheney teigė, kad yra linkęs, kaip ir anksčiau, pačioms valstijoms leisti spręsti, ką jos darys su gėjų santuokomis, tačiau prezidentas George'as W. Bushas nori priimti konstitucijos pataisą, ir viceprezidentas jį parems. D.Cheney dar kartą pakartojo tikįs, kad "žmonės turi turėti bet kokio pasirinkimo laisvę. O santuoka tikrai nėra niekieno kito reikalas". Tačiau jis pridūrė, jog tai nereiškia, kad vyriausybė patvirtina ir pritaria homoseksualų santykiams.

J.Edwardsas teigė, kad santuoką gali sukurti tik vyras ir moteris, tačiau parėmė partnerystę tarp ilgai kartu esančių gėjų bei lesbiečių porų. Jis mano, kad santuokos įstatymą turėtų svarstyti valstybė, ir sumaniai bei politiškai motyvuotai teigė, kad konstitucijos pataisa nereikalinga. "Šiuo atveju Konstitucija yra naudojama kaip politinis įrankis, o tai labai blogai".

Tiek Baltieji rūmai, tiek ir Senatas šiais metais atmetė siūlomą Konstitucijos pataisą. Abejus rūmus valdantys respublikonai teigia, kad yra be galo svarbu šia tema plėtoti debatus.

Iš karto po debatų, kurie buvo transliuojami per nacionalines televizijas, atliktų apklausų rezultatai yra prieštaringi. "ABC News" apklausa parodė, kad D.Cheney geriau įvertino 43 proc. amerikiečių, o J.Edwardsą - 35 proc., tačiau "Fox News" pranešė, kad Šiaurės Karolinos senatorių palaikė 53 proc. apklaustųjų, o viceprezidentą - 46 procentai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.