aA
Dėl teistumo negalėjęs į Seimą kandidatuoti žinomas ultratriatlonininkas panevėžietis Vidmantas Urbonas neteks ir miesto tarybos nario mandato. Tokį sprendimą priėmė Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), kuriai jai tarybos nario teistumas buvo staigmena, rašo dienraštis "Lietuvos žinios".
Vidmantas Urbonas
Vidmantas Urbonas
© "Lietuvos žinios"
Pasak VRK pirmininko Zenono Vaigausko, po rinkimų į Seimą bus patikrinta, ar savivaldybių tarybos nariai jie nėra nusižengę įstatymui. Be to, savo tarybos narius atidžiau turėtų kontroliuoti miestų bei rajonų merai ir pranešti VRK.

"Reikia pripažinti, kad kontrolės mechanizmas neveikia. Jei šiuo atveju nebūtų išaiškėjęs melas, V.Urbonas ir toliau būtų likęs tarybos nariu", - sakė Z.Vaigauskas. Jis neatmetė galimybės, kad tokių tarybos narių gali atsirasti ir daugiau.

Anksčiau žinias apie prasižengusius tarybos narius VRK pranešdavo merai arba opozicinės partijos nariai. Apie V.Urbono teistumą nutylėta, nes Panevėžyje nesą rimtos opozicijos. Miesto meras Vitas Matuzas, kaip ir iš tarybos pašalintas V.Urbonas, yra Tėvynės sąjungos narys.

Pasak kai kurių atsakingų savivaldybės darbuotojų, apie politiko teistumą jie nieko nežinojo.

V.Urbonas tvirtino, kad apie jo teistumą žinojo visi. VRK sprendimus jis vadina politikavimu ir ketina Prezidentūrai grąžinti ketvirtojo laipsnio Gedimino ordiną.

"Jaučiuosi apjuodintas, todėl pradedu svarstyti, gal man ordinas įteiktas nepelnytai", - sakė mandatą praradęs sportininkas.

Geležiniu žmogumi vadinamas V.Urbonas pernai neblaivus padarė avariją, per kurią nesunkiai nukentėjo žmogus. Teismas V.Urboną nubaudė 700 litų bauda, tačiau kandidato į Seimą anketoje V.Urbonas teistumo nenurodė. Už tai jis neteko teisės dalyvauti rinkimuose.