aA
Kūriku Vilniaus 2-uosiuose pataisos namuose įsidarbinęs nuteistasis dirbdavo po 12 valandų per parą, o atlyginimas jam buvo mokamas tik už 2 valandas darbo. Tai nustatė Seimo kontrolierė Elvyra Baltutytė, ištyrusi šiuose pataisos namuose kalinčio nuteistojo V.G. skundą dėl darbo laiko apskaitos bei užmokesčio už darbą valstybės įmonėje prie Vilniaus 2-ųjų pataisos namų, rašoma Seimo kontrolierių įstaigos paskelbtame pranešime spaudai.
Pirštas, kaltinimas
Pirštas, kaltinimas
© Corbis/Scanpix
Pareiškėjas skundėsi, jog pradėjęs dirbti kūriku remonto mechaniniame bare, 2003 metų lapkričio mėnesį dirbdavo po 12 valandų per parą, o atlyginimą gaudavo tik už dvi valandas.

Nuteistųjų darbo sąlygas reglamentuojantis Bausmių vykdymo kodekso 128 straipsnis nustato, jog nuteistiesiems nustatoma ne ilgesnė kaip aštuonių valandų darbo diena (išskyrus atvejus, kai taikoma suminė darbo laiko apskaita) ir suteikiamos dvi poilsio dienos per savaitę.

Tiriant skundą nustatyta, jog įmonės darbo laiko apskaitos žiniaraščio atitinkamų lapų kopijose nurodoma, jog pernai lapkritį, dirbdamas kūriku, pareiškėjas, kaip ir kiti 5 nuteistieji kūrikai, dirbo 20 dienų po 2 valandas per dieną.

Tačiau, kaip matyti iš nuteistųjų išvedimo į darbą paskirstymo, nuteistasis V.G. į darbą buvo išvedamas ne dviem, o dešimčiai valandų, nuo 8.15 iki 18.15 val. Iš nuteistųjų išvedimo į darbą paskirstymo taip pat matyti, jog nuteistasis dirbo ir 2003-ųjų lapkričio 22 d., nors ši diena buvo šeštadienis, ir darbo laiko apskaitos žiniaraštyje nurodoma, jog V.G. ši diena buvo poilsio diena.

Skundo tyrimo metu Seimo kontrolierės patarėja apsilankė Vilniaus 2-uosiuose pataisos namuose ir susitiko su kitu nuteistuoju, 2003 metų lapkritį taip pat dirbusiu kūriku. Pastarasis patvirtino, jog kūrikai dirbo tikrai daugiau nei po dvi valandas, nors ir jis, ir pareiškėjas V.G., atlyginimą gaudavo tik už dvi darbo valandas per dieną.

Seimo kontrolierė, įvertinusi išdėstytas aplinkybes, padarė išvadą, jog valstybės įmonėje prie Vilniaus 2-ųjų pataisos namų aplaidžiai fiksuojamas nuteistųjų darbo laikas, taip sudarant galimybes pažeisti nuteistųjų teises reikalaujant iš jų dirbti ilgiau nei nurodoma žiniaraščiuose, dirbti poilsio dienomis bei išmokant mažesnį nei priklausytų darbo užmokestį.

Seimo kontrolierė atkreipė Kalėjimų departamento direktoriaus Rimvidas Kūgio dėmesį į valstybės įmonėje prie Vilniaus 2-ųjų pataisos namų aplaidžiai tvarkomą nuteistųjų darbo laiko apskaitą ir pasiūlė, nustačius teisės aktų pažeidimus, imtis reikiamų priemonių jiems pašalinti.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.