aA
Siekdama apginti savo rinkimų teises Gedimino Vagnoriaus vadovaujama Krikščionių konservatorių socialinė sąjunga kreipėsi į Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininką Zenoną Vaigauską ir Vilniaus miesto vyriausiąjį policijos komisarą Eriką Kaliačių.
Gediminas Vagnorius
Gediminas Vagnorius
© ELTA
Ši partija, jos pačios teigimu, pasipiktino dėl "kai kurių savivaldybės tarnautojų savivaliavimo ir Sąjungos turto atviro pasisavinimo, taip pat kai kurių Vyriausiosios rinkimų komisijos atstovų neteisėtų kaltinimų ir agitavimų".

Sostinės vyriausiasis policijos komisaras prašomas atlikti ikiteisminį tyrimą ir nustatyti kaltus asmenis, kurie atvirai pasisavino Sąjungos turtą. Krikščionių konservatorių socialinė sąjunga taip pat prašo įstatymais numatytomis priemonėmis užtikrinti, kad valstybės tarnautojai nekliudytų vykdyti rinkimų agitacijos, o įstatymus pažeidę asmenys būtų traukiami atsakomybėn.

G.Vagnoriaus nuomone, kilnojamos vaizdinės lentelės, stoveliai ar partijų stendai, kuriuose demokratinėse valstybėse skleidžiama plačiajai visuomenei prieinama informacija bei idėjos, yra įprasta rinkimų vaizdinė agitacija, kuri Lietuvoje nėra draudžiama, nes tokią teisę garantuoja Konstitucijos 25 straipsnis. Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos 10 straipsnyje nustatyta, anot jo, kad kiekvienas turi teisę laisvai reikšti savo mintis ir įsitikinimus.

"Netikėtai rinkimų kampanijos metu kelioms partijoms padalijus milijonines valstybės subsidijas ir uždraudus rinkiminę agitaciją pigesniuose stacionarios reklamos stenduose, kilnojamos gražios vaizdinės lentelės, ant kurių mūsų Sąjungos skyriai Vakarų valstybių pavyzdžiu tvarkingai talpina nedidelius plakatėlius. Tai liko vienintelė reali galimybė prieinamai žmonėms skleisti ir gauti demokratiniams rinkimams būtiną informaciją bei idėjas", - teigia G. Vagnorius.

Pasak jo, dėl minėtos vaizdinės agitacijos Sąjunga nėra gavusi jokių įstatymais pagrįstų sprendimų iš institucijų, kurios atsakingos už rinkimų kampanijų priežiūrą, taip pat teismo įpareigojimų.

Laiškuose VRK ir policijai nurodoma, kad Vilniaus miesto savivaldybės darbuotojai praėjusį savaitgalį kai kuriose Vilniaus vietose savavališkai susirinko apie 230 Krikščionių konservatorių socialinei sąjungai nuosavybės teise priklausančių kilnojamų vaizdinių lentelių, kurių bendra vertė yra 2 tūkst. 200 litų.

"Taip šiurkščiai pažeidžiant Konstituciją ir kitus įstatymus, atvirai vagiamas Sąjungos turtas, kliudoma skleisti įstatymais neuždraustą informaciją bei vykdyti rinkimų agitaciją", - teigia G. Vagnorius.

Kai kuriems Vyriausiosios rinkimų komisijos atstovams ir tarnautojams pradėjus viešai diskutuoti, ar rinkimų bei reklamos įstatymų normos reglamentuoja kilnojamą agitacinę medžiagą, G. Vagnoriaus teigimu, išlieka galioti tiesiogiai taikomas Konstitucijos 25 straipsnis ir teismų institucijos, kurioms suteikta teisė vykdyti teisingumą.

Krikščionių konservatorių socialinės sąjungos lyderis Eltai sakė, kad dėl partijai padarytos turtinės žalos neatmeta galimybės kreiptis į teismą ir į tarptautines institucijas dėl trukdymo vykdyti rinkimų agitaciją.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.