aA
JAV viceprezidentas Dickas Cheney ir senatorius Johnas Edwardsas antradienį atsidurs prezidentinės kampanijos dėmesio centre - per nacionalines televizijas bus transliuojami jų debatai, kurių metu daugiausia turėtų būti kalbama apie Irako karą bei JAV saugumą.
John Edwards
John Edwards
© AFP/Scanpix
Visuomenės apklausoms parodžius, kad po praėjusią savaitę įvykusių prezidento George'o W.Busho ir jo varžovo Johno Kerry debatų rinkimų kova pasidarė dar atkaklesnė, D.Cheney ir J.Edwardso debatams teikiama svarba smarkiai išaugo.

D.Cheney, kuris dabartinėje administracijoje tvirčiausiai rėmė Irako karą ir griežčiausiai kritikavo J.Kerry, išdėstys Baltųjų rūmų argumentus dėl invazijos į Iraką ir pasistengs sumažinti pagreitį, kurį J.Kerry įgyja po praėjusios savaitės debatų, per kuriuos jam pavyko priversti G.W.Bushą užimti gynimosi poziciją.

G.W.Busho rinkimų kampanijos strategas Matthew Dowdas sakė, kad D.Cheney "paaiškins Amerikos žmonėms, kodėl prezidento politika yra tinkama šiai šaliai ir pasauliui, kariaujant karą su teroru, išlaikant mūsų ekonomikos augimą ir reaguojant į naujus XXI amžiaus iššūkius".

J.Edwardsas, pirmą kadenciją dirbantis senatorius iš Šiaurės Karolinos, tikriausiai spaus D.Cheney dėl jo vaidmens formuojant šios administracijos politiką energetikos bei Irako klausimais ir dėl jo ryšių su kompanija "Halliburton", kuriai jis 1995-2000 metais vadovavo ir kuri dabar turi didžiausius Irako kontraktus.

G.W.Busho ir J.Kerry debatus per televiziją stebėjo apie 62 mln. žmonių, bet antradienį auditorija turėtų būti gerokai mažesnė, nes kaip tik prasideda JAV beisbolo atkrintamosios varžybos. 2000 metais kandidatų į viceprezidentus debatus stebėjo maždaug 28 mln. žmonių.

D.Cheney ir J.Edwardso įvaizdžiai bei stiliai labai skiriasi. Praplikęs ir akiniuotas 63 metų D.Cheney, kuris yra patyręs keturis infarktus, nenoriai dalyvauja kampanijos renginiuose. Jis yra buvęs Kongreso nariu, Baltųjų rūmų administracijos vadovu ir gynybos sekretoriumi.

Energingasis 51 metų J.Edwardsas, kurį žurnalo "People" skaitytojai kartą išrinko seksualiausiu politiku, pagarsėjo optimistišku kampanijos stiliumi ir populistine retorika. Prieš imdamasis politikos jis sėkmingai dirbo advokatu.

G.W.Busho padėjėjai sakė, kad J.Edwardsas dėl advokato darbo patirties yra sunkiai įveikiamas varžovas paprastai kalbančiam viceprezidentui. G.W.Busho ir D.Cheney patarėja Mary Matalin J.Edwardsą pavadino "žmogumi auksiniu liežuviu".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.