aA
Raketos
Raketos
Po rugsėjo 11 dieną įvykdytų katastrofiškų teroro išpuolių Jungtinėse Valstijose gynybos sekretorius Donaldas Rumsfeldas nusiuntė Kongresui keturmetę gynybos apžvalgą (Quadrennial Defense Review), kurioje sakoma, kad Pentagonas svarsto galimybę paskirti aukštą karininką, koordinuosiantį šalies teritorinę gynybą.

Ši apžvalga buvo rengiama kelis mėnesius, tačiau joje sakoma, kad minėti teroro išpuoliai parodė, jog reikia sustiprinti šalies karinę gynybą ir skirti daugiau lėšų 1,4 mln. kareivių turinčioms JAV ginkluotosioms pajėgoms.

Rugsėjo 11 dieną teroristų užgrobti lėktuvai rėžėsi į Niujorko Pasaulio prekybos centro dangoraižius dvynius bei Vašingtone esantį Pentagono pastatą.

Pentagono apžvalgoje nurodoma, kad pasauliniai saugumo uždaviniai po šaltojo karo pasikeitė. Joje pranešama, kad Pentagonas įsakė padidinti Ramiojo vandenyno Vakarų regione esančių lėktuvnešių grupių skaičių ir "ištirti galimybes" dislokuoti šiame regione tris ar keturis papildomus karo laivus bei povandeninius laivus, galinčius vežti sparnuotąsias raketas.

Apžvalgoje taip pat pabrėžiama, kad Amerikos kariuomenė sieks įgyti "papildomą galimybę patekti" į Aziją, tačiau konkretesni JAV ketinimai neskelbiami. Dokumente taip pat pranešama, kad JAV "išlaikys pagrindines savo bazes Vakarų Europoje ir Šiaurės Rytų Azijoje".

D.Rumsfeldas pranešime Kongresui taip pat pareiškė, kad JAV skirs didesnį dėmesį karinei teritorinei gynybai ir kad "siekiant parengti pajėgas bazių ir uostų apsaugai, greičiausiai prireiks struktūrinių bei organizacinių pakeitimų".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.