aA
Vilniaus savivaldybė darbo trūkumu besiskundžiantiems Vilniaus romams dalyvauti Vilniuje vykdomoje viešųjų darbų programoje: tvarkyti miesto skverus, parkus, viešąsias erdves. Tokį taboro gyventojų socialinių problemų sprendimo būdą pasiūliusio Vilniaus mero Artūro Zuoko teigimu, tai viena iš daugelio galimybių suteikti romams nuolatines legalias pajamas, kad šie nebūtų našta valstybei ir visuomenei, sakoma Vilniaus savivaldybės pranešime spaudai.
Čigonai, romai, taboras
Čigonai, romai, taboras
© ELTA
Planuojama, jog mėnesinis viešuosius darbus atliekančiųjų atlyginimas galėtų sudaryti apie 400 litų. Šiuo metu programoje galėtų dalyvauti apie 50 žmonių.

Savivaldybė taip pat skirs papildomų lėšų vaikų iš daugiavaikų šeimų maitinimui bei sieks pagerinti ypač skurdžiai gyvenančių romų buitį.

Viena opiausių ir skubiausiai spręstinų problemų – narkotines medžiagas vartojančių taboro gyventojų reabilitacija. Pasak romų, tabore kone kiekvienoje šeimoje yra priklausomybės ligomis sergančių žmonių. Mero A. Zuoko teigimu, reabilitacijos centras galėtų būti įsteigtas ir pačiame tabore.

Tikimasi, kad šie veiksmai paskatins romų bendruomenės integraciją į visuomenę ir teigiamai įtakos jų socialinę gerovę.

Vilniaus savivaldybei tik iš antro bandymo pavyko Kirtimų rajone įsikūrusiame čigonų tabore įrengti stacionarų policijos budėjimo postą, tačiau tokiu žingsniu pasipiktinusi romų bendruomenė ketina skųstis Lietuvos prezidentui Valdui Adamkui, o jei jis nepadės - Europos žmogaus teisių teismui Strasbūre.

"Mes ten dirbantį policininką ant adatos pasodinsim", - grasino viena taboro gyventoja.

Čigonai sakė ypač įsižeidę, kad sostinės valdžia dėl posto įrengimo nepasitarė su jų atstovais.

Postas veiks visą parą, čia budės du policijos pareigūnai, kuriems žadama mokėti didesnius atlyginimus.

Pirmadienį prie taboro taip pat bus baigtos montuoti vaizdo kameros. Jos ir postas statomas norint efektyviau palaikyti viešąją tvarką bei užkirsti kelią narkotikų platinimui.

Taboras yra vienas didžiausią narkotikų gamybos ir platinimo centrų Vilniuje, policijos postas, kaip tikimasi, turėtų sustabdyti narkotikų srautą iš jo.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.