aA
Klaipėdoje vėl atsirado aplinkos taršos židinys. Uostamiestyje „Klaipėdai“ pavyko aptikti nelegalų chemikalų sąvartyną, nežinomą gamtos apsaugos ir civilinės saugos institucijoms. Taršos židinys – apytikriai kelios tonos chemikalų, paliktų dykvietėje už garažų. Pavojingą radinį sunku identifikuoti, nes ant daugelio maišų nėra etikečių, todėl be laboratorinės analizės neįmanoma nustatyti jų turinio.
Stop juosta
Stop juosta
© DELFI
Cheminės atliekos rastos viename labiausiai apleistų miesto rajonų – Kaštonų gatvėje. Chemikalų rasta tarp kitų šiukšlių – statybinių, buitinių, pramoninių, kurios čia vežamos iš viso miesto.

Atliekos – maišuose

Maždaug 30-40 įvairaus dydžio maišų sumesti prie takelio, vedančio į garažų bendriją Kaštonų gatvėje. Dauguma maišų popieriniai, lengvai suyra nuo lietaus. Kai kurie chemikalai yra audinio maišuose. Keleto jų turinys jau išpiltas – pasak vietos gyventojo, chemikalus išbarstė ir maišinį audinį nusinešė „bomžai“, kurie garažų rajone renka atliekas.

Chemikalai – baltos, pilkos ir rausvos spalvos milteliai, rudos granulės bei nedideli gintaro atspalvio „akmenukai“. Kai kurie chemikalai skleidžia nemalonų kvapą, dauguma – bekvapiai. Lietaus ir saulės paveikti kai kurie chemikalai ėmė „lydytis“, kiti – tirpti, gertis į dirvą.

Tik dviejų cheminių atliekų grupių maišai turi etiketes. Jose nurodyta, kad vienuose maišuose – polimerinė naftos derva, kituose – dolomito miltai. Rausvų ir baltų miltelių maišai buvo be etikečių. Dolomito miltai pagaminti 1990 metų gegužę.

Teršėjas nežinomas

Kelias tonas chemikalų su pasibaigusiu galiojimo terminu galėjo išmesti kokios nors įmonės darbuotojai, nusprendę sutaupyti, neveždami atliekų į legalų sąvartyną. Vargu ar gyventojai savo garažuose laikys tonas chemikalų, skleidžiančių nemalonų kvapą. Prie chemikalų maišų, statybinių atliekų krūvų žemėje puikiai išsilaikė sunkvežimių, atvežusių šiukšles į improvizuotą sąvartyną, padangų žymės.

Aptinka nuolat

Prieš kurį laiką nebereikalingų chemikalų buvo randama Klaipėdos įmonių teritorijose, kaimuose, buvusiuose kolūkių sandėliuose, kur laikyti pesticidai ir kitos trąšos. Ilgą laiką vienoje miesto laivų statykloje buvo laikomos tonos pesticidų.

Niekieno chemikalų buvo randama ir garažų teritorijoje – neseniai miesto ugniagesiai iš nukeliamų nelegalių garažų Minijos gatvėje išvežė daugybę chemikalų, kurių savininkas nenustatytas. „Tada buvo aptiktos 8 t cirkonio koncentrato, - prisiminė savivaldybės Civilinės saugos skyriaus vyriausioji specialistė Violeta Liubinienė. - Net išvežus koncentratą, toje pat vietoje žmonės vėliau paliko dar kelis maišus.“

Pasak V. Liubinienės, civilinės saugos specialistai vyko išvežti ir 50 kg gyvsidabrio, pesticidų ir kitokių chemikalų. „Mes fiksuojame kiekvieną chemikalų, pavojingų ir kitokių cheminių atliekų aptikimo atvejį. Svarbiausia – identifikuoti chemikalus, nustatyti, ar jie pavojingi aplinkai. Į vietą, kur aptikta atliekų, vyksta mūsų tarnybos darbuotojai, taip pat Visuomenės sveikatos centro ir Aplinkos apsaugos Klaipėdos departamento atstovai. Kiekvienu atveju konkrečiai – pagal pavojaus laipsnį – sprendžiama, kur vežti ir sandėliuoti atliekas“, - sakė V. Liubinienė.

V. Liubinienė nežinojo įmonės, kuri savo veikloje gali naudoti polimerinę naftos dervą.