aA
Teisingumo ministerija kaltinama vieno svarbiausių valstybės teisinių ir istorinių dokumentų - pirmojo Lietuvos Statuto - lietuvių, anglų, lotynų kalbomis leidimo neteisėtu pasisavinimu, rašo dienraštis "Lietuvos rytas". Su ministerija bylinėtis ketina buvęs Atkuriamojo Seimo narys rašytojas ir žurnalistas Stasys Kašauskas, dabar vadovaujantis Lietuvos Statutą anglų kalba išleidusiai leidyklai.
Teismas
Teismas
© Corbis/Scanpix
Jis tvirtina, jog valdininkai neteisėtai pasisavino šio leidimo autorystę.

S.Kašauską kreiptis į teismą paskatino, jo žodžiais tariant, įžūlus aukščiausių ministerijos pareigūnų elgesys.

"Suklastojusi jau pradėto leisti Statuto pirmuosius puslapius, kuriuose nurodyti tikrieji leidėjai, ir įrašiusi ten savo pavadinimą, ministerija nepripažino savo kaltės. Man buvo ir grasinama, ir siūloma keli tūkstančiai litų, kad tik nebūtų keliamas triukšmas", - teigė S.Kašauskas.

Istorinio dokumento leidėjas pasiryžęs teisme reikalauti iš Teisingumo ministerijos mažiausiai 30 tūkst. litų.

Idėja anglų kalba išleisti ir pareklamuoti pasaulyje 1529 metais sukurtą Lietuvos Statutą, tapusį teisės sistemos pavyzdžiu daugeliui to meto valstybių ir laikomą viena pirmųjų konstitucijų Europoje, kilo įvairių kultūros projektų globėjams Amerikos lietuviams Antanui ir Marijai Rudžiams.

Dokumento leidyboje dalyvavo ir pripažinti mokslo autoritetai, tarp kurių profesorius Edvardas Gudavičius, naujai išvertęs Statutą iš senosios gudų kalbos į lietuvių, parašęs platų įvadinį straipsnį, paaiškinimus, prisidėjo ir JAV Čikagos Lojolos universiteto mokslininkai, vadovybė.

Nedidelė šio leidinio tiražo dalis buvo parduota Lietuvoje, o kita - perduota Lojolos universitetui bei tenykščiams rėmėjams, kurie leidinį jau išsiuntinėjo didžiausiems pasaulio universitetams bei bibliotekoms.

Rėmėjai A. ir M.Rudžiai įsteigė dvi savo vardu pavadintas stipendijas Statutui tyrinėti bei jam populiarinti pasaulyje.

Tačiau po kiek laiko pasirodė dar vienas Statuto leidimas. Buvo pakeistas tiktai pirmasis puslapis, kuriame nurodyta nebe S.Kašausko vadovaujamos leidyklos, o Teisingumo ministerijos autorystė, bei priminta, kad ši ministerija švenčia 85 metų jubiliejų.

S.Kašauskas buvo priblokštas išvydęs savo išleistą knygą, kuri pavirto jubiliejiniu ministerijos leidiniu ir buvo ne tiktai dalijamas įvairiomis progomis kaip ministerijos dovana su ministro sveikinimais, bet ir pardavinėjamas knygynuose.

Statuto leidėjas nedelsdamas išsiaiškino, kad Teisingumo ministerija dėl tokio pirmojo puslapio pakeitimo susitarė su knygą spausdinusia spaustuve. Jai buvo paaiškinta, esą ministerija turi visas autorystės teises ir taip išleido apie kelis šimtus egzempliorių.

Leidyklos vadovas iš Teisingumo ministerijos sulaukė ne tik pasiūlymų susitarti dėl 4 tūkst. litų "kompensacijos", bet ir grasinamojo pobūdžio užuominų.

Anot S.Kašausko, buvo priminta, kad jo interesams atstovaujančiam teisininkui dar reikės pradėti advokato karjerą. Taip pat užsiminta, jog ministerija "pasidomės" S.Kašausko vadovaujamos leidyklos reikalais.

Leidėjo teigimu, ministerijos valstybės sekretorius Paulius Koverovas taip pat jį ironiškai perspėjęs, esą teismo procesas gali užtrukti net kelerius metus, todėl neverta dėl to vargintis. Be to, baigiasi dabartinės valdžios kadencija.

Lietuvos Statuto leidėjas šią savaitę ketina kreiptis į teismą, kur reikalaus atlyginti per 30 tūkst. litų siekiančią turtinę bei neturtinę žalą, nors S.Kašauskui talkinantys teisininkai bei autorių teisių specialistai pataria reikalauti daugiau. Jų teigimu, padarytas nusikaltimas - visiškai akivaizdus.

Dienraščiui Teisingumo ministerijos valstybės sekretorius Paulius Koverovas pripažino, kad ministerija padarė klaidą ir pažeidė autoriaus teises.

"Mes savo klaidą supratome ir siūlėme ponui S.Kašauskui kompensaciją. Tačiau jis užsiprašė per didelės kainos ir ėmėsi elementaraus šantažo. Jam reikėjo skandalo ir visi jo pasiūlymai skambėjo kaip neprotingo žmogaus pasiūlymai", - paaiškino ministerijos valstybės sekretorius.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.