aA
Naujausia JAV rinkėjų apklausa pirmadienį patvirtino, kad po praėjusią savaitę įvykusių pirmųjų tiesioginių debatų George`o W.Busho atotrūkis nuo varžovo Johno Kerry ištirpo.
G.Busho ir J.Kerry debatai
G.Busho ir J.Kerry debatai
© Reuters/Scanpix
"USA Today", CNN ir "Gallup Poll" apklausus 772 tikėtinus rinkėjus paaiškėjo, kad respublikoną G.W.Bushą ir demokratą J.Kerry palaiko po 49 proc. respondentų. Prieš praėjusios savaitės debatus dabartinis JAV prezidentas savo varžovą lenkė 8 procentais.

Septyniolikoje valstijų, kur tarp kandidatų vyksta arši kova, J.Kerry nežymiai išsiveržė į priekį: jis surinko 47 proc. balsų, o G.W.Bushas - 45 procentus. Prieš ketvirtadienį vykusius debatus J.Kerry šiose valstijose atsiliko 7 procentais.

Daugiau negu du trečdaliai respondentų sakė manantys, kad televizijos debatus laimėjo J.Kerry. Pasak jų, demokratų kandidatas aiškiau už G.W.Bushą reiškė savo mintis (atitinkamai 54 ir 41 proc.) ir yra sumanesnis (48 ir 38 proc.).

Amerikiečiai tebemano, kad G.W.Bushas geriau spręstų karo Irake ir terorizmo problemas. Tačiau J.Kerry šiais klausimais taip pat pasiekė pažangos, o vertinant kandidatų sugebėjimus tvarkyti šalies ekonomiką net aplenkė G.W.Bushą, nors prieš diskusiją televizijoje nuo dabartinio prezidento buvo atsilikęs 6 proc.

G.W.Bushas tebelaikomas pageidaujamu karinių pajėgų vadu, tačiau jo persvara nuo 16 proc. sumažėjo iki 5 procentų.

J.Kerry taip pat pavyko įtikinti daugiau rinkėjų, kad jis turi aiškų planą dėl Irako - taip sakė 41 proc. respondentų, nors prieš debatus taip manančių buvo tik 30 procentų. Naujausia apklausa buvo atlikta spalio 1-3 dienomis; jos paklaida - 4 proc.

Šeštadienį paskelbtas žurnalo "Newsweek" nuomonių tyrimas - pirmoji apklausa, atlikta po ketvirtadienio debatų, parodė, kad J.Kerry kovoje dėl prezidento posto nežymiai aplenkė G.W.Bushą.

"Newsweek" duomenimis, tarp registruotų rinkėjų J.Kerry palaiko 49 proc., o G.W.Bushą - 46 proc. amerikiečių. Jei kovoje dalyvautų nepriklausomas kandidatas Ralphas Naderas, J.Kerry surinktų 47 proc., o G.W.Bushas - 45 proc. balsų.

Prieš tris savaites "Newsweek" atliktos viešosios nuomonės apklausos rezultatai rodė, kad jei prezidento posto siektų trys kandidatai, už G.W.Bushą balsuotų 49 proc., o už J.Kerry - 43 proc. rinkėjų.

Antrieji J.Kerry ir G.W.Busho debatai "visomis temomis" spalio 8 dieną įvyks Sent Luise Misūrio valstijoje, o paskutiniai debatai vidaus politikos klausimais įvyks spalio 13 dieną Tempo mieste Arizonoje.

Spalio 5 dieną Klivlande Ohajuje įvyks kandidatų į viceprezidentus - dabar šias pareigas einančio respublikono Dicko Cheney ir demokrato Johno Edwardso, Šiaurės Karolinai atstovaujančio senatoriaus, - debatai.

JAV prezidento rinkimai vyks lapkričio 2 dieną.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.