aA
Konkreti lenkų karių išvedimo iš Irako data nėra nustatyta, nors Lenkijos gynybos ministras teigė, esą kariai iš Irako pasitrauks iki 2005 metų pabaigos, pirmadienį pareiškė prezidentas Aleksandras Kwasniewskis.
A. Kwasniewski
A. Kwasniewski
© EPA-ELTA
Po Paryžiuje įvykusio susitikimo su Prancūzijos prezidentu Jacques'u Chiracu A.Kwasniewskis sakė, kad su Irako vyriausybe tariamasi dėl galimybės sumažinti lenkų karių pajėgas ir ilgainiui išvesti jas iš šalies.

Žurnalistams A.Kwasniewskis angliškai sakė, jog galbūt ir įmanoma "užbaigti mūsų misiją iki 2005 metų pabaigos, tačiau abu šie klausimai tebesvarstomi ir diskusijos vyksta toliau".

"Turime elgtis atsakingai", - kalbėjo Lenkijos prezidentas.

Pirmadienį gynybos ministras Jerzy Szmajdzinski pareiškė, Lenkija savo karius iš Irako išves iki 2005 metų pabaigos, kai baigsis Jungtinių Tautų 1546-ojoje rezoliucijoje nustatytas politinės valdžios perdavimo periodas.

Tai buvo pirmas kartas, kai koks nors lenkų pareigūnas nurodė tikslią datą dėl Lenkijos karių išvedimo iš Irako. Iki šiol lenkų vyriausybė kalbėdavo tik apie tai, kad 2005 metais sumažins Irake dislokuotų savo karių skaičių.

Irake jau žuvo 17 Lenkijos piliečių - 13 kareivių ir keturi civiliai. Trys kariai žuvo per praėjusio mėnesio išpuolį netoli šalies centriniame regione esančio Hilos miesto.

Naujausia visuomenės apklausa rodo, kad daugiau kaip 70 proc. lenkų nepritaria Lenkijos karių buvimui Irake.

Ministras pirmininkas Marekas Belka tvirtino nesuteikęs J.Szmajdzinskiui įgaliojimų skelbti tokį pareiškimą, kurio mintys skiriasi nuo ilgalaikės Varšuvos nuostatos, jog lenkų kariai pasiliks Irake "tiek, kiek reikės", kol baigs patikėtą misiją.

Pasak užsienio reikalų ministro Wlodzimierzo Cimoszewicziaus, dar per anksti įvardyti konkrečią Lenkijos karių išvedimo datą ar grafiką.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.