aA
Antradienį prasideda balsavimas paštu ir namuose Seimo rinkimuose, kuriuose dalyvauja 1, 253 tūkst. kandidatų, iškeltų 71-oje vienmandatėje ir vienoje daugiamandatėje apygardose. Vyriausios rinkimų komisijos pirmininkas (VRK) Zenonas Vaigauskas BNS nesiryžo prognozuoti, kiek rinkėjų gali balsuoti paštu ir namuose.
Balsuojama
Balsuojama
© ELTA
"Sunku pasakyti, kiek balsuos paštu, tačiau vasarą, kaip mes matėme, buvo sumušti visi aktyvumo rekordai", - sakė Z.Vaigauskas.

Šiemet birželį vykusiuose Europos Parlamento rinkimuose ir prezidento rinkimų pirmajame ture paštu balsavo rekordiškai daug - 171,3 tūkst. arba 6,6 proc. visų 2,65 mln. registruotų rinkėjų. Prezidento rinkimų antrajame ture per keturias balsavimo paštu ir namuose dienas savo valią pareiškė 220 tūkst. 886 rinkėjai - 8,32 proc. visų registruotų.

Anot Z.Vaigausko, balsavimo paštu šiemet gali sumažinti vėsesni orai - žmonės neskubės važiuoti poilsiauti į gamtą, todėl ateis balsuoti į balsavimo apylinkes rinkimų dieną.

Balsavimas paštu suteikia galimybę dalyvauti rinkimuose piliečiams, kurie dėl sveikatos būklės arba dėl kitų priežasčių rinkimų dieną negali atvykti balsuoti į rinkimų apylinkę.

Rinkėjai, kurie dėl sveikatos būklės negali atvykti balsuoti į paštą arba rinkimų dieną į rinkimų apylinkę, gali balsuoti namuose. Anot Z.Vaigausko, 84 tūkst. Lietuvos piliečių yra užsirašę balsuoti namuose.

Specialūs pašto skyriai tai pat bus atidaryti gydymo, socialinės rūpybos ir globos įstaigose, įkalinimo įstaigose, kariniuose daliniuose. Balsavimo skyriai bus atidaryti ir didžiuosiuose prekybos centruose bei keliose aukštosiose mokyklose.

Balsavimas paštu tęsis iki penktadienio, namuose - iki ketvirtadienio. Praėjusį antradienį prasidėjo balsavimas užsienyje esančiose 40-yje ambasadų ir 12-oje konsulatų. Z.Vaigauskas BNS prognozavo, jog užsienyje iš viso balsuos apie 12 tūkst. rinkėjų.

Praėjusiuose Seimo rinkimuose 2000-ųjų spalį užsienyje balsavo 11,5 tūkst. rinkėjų, per šiais metais vykusius prezidento rinkimus - daugiau kaip 9 tūkst. rinkėjų.

VRK patvirtintuose galutiniuose rinkėjų sąrašuose, balsavimo teise Seimo rinkimuose galės pasinaudoti 2 mln. 645 tūkst. žmonių. Tačiau apie 100 tūkst. piliečių dar nėra deklaravę savo gyvenamosios vietos.

Šie asmenys, norėdami balsuoti, turės kreiptis į Migracijos tarnybą. Pasak Z.Vaigausko, šiemet balsuoti galės ir negalintys deklaruoti savo gyvenamosios vietos rinkėjai.

Pirmasis eilinių Seimo rinkimų turas vyks spalio 10 dieną.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.