aA
Čia pateikiama Lietuvos partijų programų 2004 m. Seimo rinkimams analizė, kurią atliko Lietuvos laisvosios rinkos institutas. Analizė yra viena iš projekto „Piliečių pasirinkimas 2004” sudėtinių dalių.
Seimas, Seimo rūmai
Seimas, Seimo rūmai
© DELFI
Šio projekto tikslas – kritiškai įvertinti Lietuvos politinių partijų programines nuostatas ir pristatyti jas šalies piliečiams, taip paskatinant rinkėjus priimti labiau apsvarstytus sprendimus balsuojant. Projektas atliekamas kartu su VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų bei Pilietinės visuomenės institutais. Projektą finansuoja Atviros Lietuvos fondas ir K. Adenauerio fondas.

Projekto metu atliktą analizę siekiama kuo plačiau pristatyti Lietuvos visuomenei naudojant kuo įvairesnes viešinimo priemones.

Čia pateikiama partijų programų analizė iš kitos žiniasklaidai pateiktos medžiagos išsiskiria savo išsamumu ir platumu. Joje detaliai nagrinėjamos daugumos rinkimuose dalyvaujančių partijų programinės nuostatos. Neapsiribojama vien partijų programų analize - vertinimai papildomi ir partijų atsakymais į klausimus, kurie buvo išplatinti visoms rinkimuose dalyvaujančioms partijoms ir jų koalicijoms.

Tiesa, čia vertinamos ne visų partijų ir koalicijų programinės nuostatos – galimybes tą padaryti ribojo ir tai, kad ne visos partijos viešai pristatė savo programas, taip pat ne visos pateikė atsakymus į klausimus (prašymus pateikti programas LLRI išsiuntė visoms 15 rinkimuose dalyvaujančioms partijoms ir koalicijoms, tačiau 4 iš jų - Lietuvos laisvės sąjunga, Respublikonų partija, Tautinė partija Lietuvos kelias ir Lietuvos socialdemokratų sąjunga - savo programų nepateikė, todėl į analizę neįtrauktos.)

Reikia pabrėžti, kad tokį pasirinkimą lėmė grynai techninės kliūtys, o vertinant programas buvo vadovaujamasi tik tokiais kriterijais kaip poveikis ekonomikai, konkurencinei aplinkai, vidinis programų nuoseklumas, įgyvendinamumas. Daugiausia dėmesio buvo skirta ekonominiams klausimams, programų nuostatos vertintos pagal atskiras sritis, kadangi taip koncentruojamasi ties probleminiais klausimais ir lengviau galima palyginti skirtingų partijų siūlymus.

Tikimės, kad ši kritinė analizė bus naudinga visiems idėjų ir partijų rinkiminių įsipareigojimų svarba tikintiems rinkėjams.

EKONOMINĖ POLITIKA
MOKESČIŲ POLITIKA IR VALSTYBĖS FINANSAI
PINIGŲ POLITIKA
SOCIALINIAI KLAUSIMAI
SVEIKATOS APSAUGA
ŠVIETIMAS
ŽEMĖS ŪKIO POLITIKA
VIEŠASIS ADMINISTRAVIMAS
TEISĖKŪRA
TEISĖSAUGA IR TEISĖTVARKA
APLINKOSAUGA
ŽINIŲ EKONOMIKA
ENERGETIKA
UŽSIENIO EKONOMINĖ POLITIKA

Lietuvos laisvosios rinkos institutas