aA
Pirmadienį Rygos apygardos teismas laisvės atėmimo bausme atidedant jos vykdymą nuteisė buvusio Rygos ypatingosios paskirties milicijos būrio (OMON) karius, kaltinamus antivalstybine veikla.
Teismas
Teismas
© Corbis/Scanpix
Igoris Gorbanis nuteistas metams lygtinai su bandomuoju laikotarpiu, o Konstantinas Nikulinas - dvejiems su puse metų lygtinai su bandomuoju laikotarpiu.

Be to, K.Nikulinas turi atlyginti 600 rublių žalą, padarytą vienam 1991 metų barikadų gynėjų.

Kaip jau pranešta, praėjusią savaitę per teismo ginčus prokuroras pareikalavo, kad I.Gorbaniui būtų skirta pusantrų metų laisvės atėmimo bausmė lygtinai, o K.Nikulinui - treji metai kalėjimo lygtinai.

Perduodant bylą į teismą I.Gorbanis buvo kaltinamas pagal tris epizodus, K.Nikulinas - pagal 13.

Prokuroras Alenas Mickevičius atsisakė kelių kaltinimo punktų, pagal kuriuos nagrinėjant bylą teisme teisiamųjų kaltė nebuvo įrodyta. Galiausiai jis pareikalavo pripažinti I.Gorbanį kaltu pagal du epizodus, o K.Nikuliną - pagal penkis.

I.Gorbanio advokatas Valteris Jakobijus teismo ginčuose nurodė, kad "neįrodytas I.Gorbanio ketinimas nuversti valdžią, kuri tuo metu nei juridiniškai, nei faktiškai dar nebuvo įvesta". Abu teisiamieji pareiškė, kad vykdė jiems duotus įsakymus.

Kaltinamojoje išvadoje sakoma, kad omonininkai kalti mėginę nuversti valstybinę valdžią, mušę svarbius objektus saugančius milicininkus ir iš visos Latvijos suvažiavusius gynėjus.

Drauge jie kaltinami 1991 metais vidaus reikalų ministerijos užpuolimu, per kurį žuvo milicininkai Vladimiras Gomonovičius ir Sergejus Kononeka, taip pat moksleivis Edijus Riekstinis ir kino operatoriai Andris Slapinis ir Gvidas Zvaigznė.

1991 metų sausį per įvykius Rygoje žuvo šeši žmonės.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.