aA
Šios savaitės pabaigoje prezidentas Valdas Adamkus vyks į Briuselį ir Sofiją, kur susitiks su Europos Komisijos vadovais bei dalyvaus dešimties Vidurio ir Rytų Europos prezidentų forume.
V.Adamkus
V.Adamkus
© DELFI
Briuselyje Lietuvos vadovas susitiks su Europos Komisijos (EK) pirmininku Romanu Prodi ir plėtros komisaru Gunteriu Verheugenu.

Kaip BNS sakė prezidento patarėjo pavaduotojas užsienio politikos klausimais Egidijus Meilūnas, derybos su ES jau persirito į antrą pusę, be to, lapkričio mėnesį bus paskelbtas Lietuvos pažangos apžvalga, todėl prezidento vizitu siekiama dar kartą aukščiausiu lygiu aptarti Lietuvos pasirengimą narystei.

Prezidento pokalbiuose su EK vadovais daugiausia dėmesio bus skiriama derybų eigai, ypač skyriams, dėl kurių dar nesiderama, santykiams su kaimyninėmis valstybėmis, nes Lietuvai ir Lenkijai tapus ES narėmis bus itin svarbus bendradarbiavimo su Kaliningrado sritimi klausimas, infrastruktūros plėtrai, diskusijai dėl ES ateities, tarptautinei padėčiai.

Vizitą į šiuo metu ES pirmininkaujančios Belgijos sostinę Briuselį V.Adamkus aptarė antradienį vykusiame susitikime su vyriausiuoju euroderybininku Petru Auštrevičiumi.

Pokalbyje V.Adamkus gyrė spartų derybų dėl narystės ES tempą, Lietuvos interesų gynimą Briuselyje ir sakė, kad "derybų rezultatai kalba patys už save".

P.Auštrevičius teigė, kad Lietuva turi visas galimybes tikėtis palankaus įvertinimo būsimoje kasmetinėje Europos Komisijos ataskaitoje apie šalių kandidačių pažangą. Šioje ataskaitoje yra vertinama ne tik Lietuvos užsienio politika, bet ir šalies vidaus reformos.

P.Auštrevičiaus nuomone, ši ataskaita yra labai svarbi mūsų ruošiantis paskutiniam derybų etapui.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.